Hopp til innhold

Bekymret over folkehøyskole-kutt

Regjeringen kutter millioner til landets folkehøyskoler. – Det blir utfordrende, sier Skjeberg-rektoren.

Skjeberg Folkehøykole

Skjeberg Folkehøyskole er en av skolene som rammes av de foreslåtte kuttene i statsbudsjettet.

Foto: Marius Engebretsen / NRK

Folkehøgskolerådet mener det reelle kuttet for alle skolene i Norge vil bli på 35 millioner kroner, dersom regjeringens foreslåtte statsbudsjett går gjennom.

– Forslaget er todelt, det ene er at lånesummen som kommende elever får blir kuttet fra ti til ni måneder. Det får en stor konsekvens med tanke på om elever tør å søke, fordi det koster å gå på folkehøyskole, sier rektor Lene Dyrkorn ved Skjeberg Folkehøyskole til NRK.no.

Lene Dyrkorn

Rektor Lene Dyrkorn ved Skjeberg Folkehøyskole.

Foto: Svein Sundsdal/NRK

– Det andre er at det skrenkes inn generelt for folkehøyskolene, og det er jo ikke noen småbeløp det er snakk om.

– Løftebrudd

Dyrkorn tror det bli en utfordrende fremtid for folkehøyskolene hvis kuttene blir en realitet.

– Det blir jo tøffere kår når vi både blir kuttet med tilskuddet som folkehøyskolen får og tilskuddet som elevene får. Budsjettet er jo ikke vedtatt, så vi må gjøre det vi kan for at budsjettet ikke går gjennom slik som forslaget står, sier hun.

Simen Nord

Fungerende gruppeleder for Østfold Høyre, Simen Nord.

Foto: Østfold Høyre

Torsdag gikk Folkehøgskolerådet ut og kalte kuttforslaget et løftebrudd fra Høyre. Det vil ikke regjeringspartiet selv gå med på.

– Jeg tror nok heller det må ses i sammenheng med at man er i en situasjon hvor man prioriterer litt ulike ting. Jeg tror ikke det er noen folkehøyskoler som kommer til å gå under på grunn av det kuttet her, sier fungerende gruppeleder Simen Nord i Østfold Høyre.

Han er derfor komfortabel med kuttene.

– Av en totalpost på over 740 millioner kroner så tror jeg man kan leve greit også med det lille kuttet som er, sier Nord.