Hopp til innhold

Båtmotoren ble stjålet to ganger

Tyver kom tilbake og stjal den nye motoren Thomas Haraldsen hadde fått på forsikringen. En ny trend, mener If Skadeforsikring.

Båtmotor stjålet to ganger

Det er andre gang på et drøyt år at tyver har forsynt seg av motoren på denne fritidsbåten i Østfold. Mest sannsynlig er det bevisst gjort for å få tak i en helt ny motor, mener If Skadeforsikring.

Foto: Tomas Berger / NRK

– Denne motoren er helt identisk med den forrige jeg hadde, bare litt nyere så klart.

Thomas Haraldsen viser oss den nye motoren han har fått på forsikringen etter at en tilsvarende ble stjålet på vårparten i år.

Thomas Haraldsen ble frastjålet to påhengsmotorer

Thomas Haraldsen ble nokså forbannet da han kom for å sjøsette båten i mai i år. For annet år på rad hadde tyver forsynt seg av påhengsmotoren. Denne gangen en splitter ny han hadde fått på forsikringen.

Foto: Tomas Berger / NRK

– Båten var helt klargjort og propellen satt på motoren dagen før. Da jeg kom ned på formiddagen for å hente den for sjøsetting, var motoren borte. Alle vaiere var klippet, forteller han.

Fritidsbåten med en kraftig Suzuki påhengsmotor sto lagret inne på et avstengt industriområde i Fredrikstad

Det er ikke uvanlig med tyverier av påhengsmotorer fra båter som står på land. Tall fra Finans Norge viser at rundt 350 båtmotorer er meldt stjålet det siste året.

Det spesielle denne gangen er at det samme skjedde i fjor. Etter å ha stått lagret i åtte år på samme sted, forsvant en tilsvarende motor fra båten i fjor vår.

– Det var ikke akkurat moro å ringe forsikringsselskapet å si det samme en gang til i år, sier han med et sukk. Nå vil han lagre båten på et annet sted med enda bedre sikkerhet.

Kommer tilbake

I If Skadeforsikring mener man det er en økning i kriminelle som kommer tilbake.

Sigmund Clementz

If Skadeforsikring har flere tilfeller av det de mener er tyver som kom tilbake og stjal de nye motorene kundene deres hadde fått på forsikringen.

Foto: IF skadeforsikring

– Vi ser en ny trend med at organiserte kriminelle først stjeler en båtmotor, og når kunden har fått en ny på forsikringen, så kommer de sannelig tilbake og tar den også, sier kommunikasjonsrådgiver i If Sigmund Clementz.

De har registrert fire slike saker de siste månedene. En i Østfold, en i Oslo, en i Agder og en på Nord-Vestlandet. Også Gjensidige forsikring bekrefter at de har sett tilfeller av det samme.

I ett av tilfellene forsøkte tyvene seg på å stjele den tredje motoren også, men uten å lykkes i å få den med seg.

I politiet i Fredrikstad er etterforskningsleder Rune Albertsen ikke overrasket over at tyvene er frekke nok til å komme tilbake.

– Nei, vi har sett eksempler på at folk får tyver på besøk flere ganger. Dette er yrkeskriminelle som legger ned mye innsats i kriminaliteten de begår. De har erfaring og er ganske utspekulerte, sier Albertsen.

Store verdier sikres med et tau

I dette tilfellet var båten forsvarlig sikret bak låste porter og gjerder.

Men i forsikringsselskapet Gjensidige mener kommunikasjonssjef Arne Voll at folk tar sjanser, særlig når det gjelder båt.

Med båt og ny motor på sjøen.

På sjøen med ny motor. Påhengsmotorer er populære tyveriobjekter som er lette å selge på markedet i andre land. De stjeles oftest når båten ligger på land.

Foto: Tomas Berger / NRK

– Mange er nøye med at bruktbilen til noen titusen kroner er forsvarlig låst, men de knyter fast båten til flere hundre tusen med en tauknute, og det er lett å ta av påhengsmotoren.

I Tryg forsikring har kommunikasjonssjef Ole Irgens følgende råd:

– Ikke legg båten med hekken inn mot brygga. Det gir tyven lett tilgang til påhengsmotoren.

Thomas Haraldsen ser ut over en solblank sjø på Hvaler, der han tenker å bruke båten i ukene som kommer, med enda en ny motor.

– Håper jeg får brukt den mer enn 17 timer, som var det jeg rakk på den forrige.