NRK Meny
Normal

Baby døde under mors ankeloperasjon

Den 27 år gamle høygravide kvinnen falt og brakk ankelen. Da moren ble operert døde fosteret.

Sykehuset Østfold
Foto: Tobias S. Martinsen / NRK

Nå får Sykehuset Østfold kritikk av Helsetilsynet i Østfold  i en granskningsrapport.

Løsnet morkake

Det var 14. august i fjor at Fredrikstad-kvinnen falt og brakk ankelen sin. Da var hun gravid i åttende måned.

Da kvinnen kom til sykehuset, ble kun ankelen undersøkt etter fallet. Hvorvidt fosteret hadde tatt skade, ble ikke sjekket ut ifølge rapporten. Fosterlyden ble først kontrollert etter at kvinnen hadde fått narkose. Først en halv time senere ble gynekolog tilkalt.

Da ultralyd ble foretatt ble det oppdaget at morkaken var i ferd med å løsne og at fosterets tilstand var kritisk. Da var ankeloperasjonen i full gang. Kort tid senere døde fosteret.

Ifølge Kvinneklinikkens egen konklusjon kunne en ultralydundersøkelse ved ankomst til akuttmottaket trolig gitt en indikasjon på at morkaken var i ferd i løsne.

Sjekke blodsukker selv

Nå har Helsetilsynet i Østfold oversendt saken til Statens helsetilsyn.

I sin rapport legger de vekt på at dette var en situasjon som innebar flere risikomomenter. Men nettopp fordi kvinnen hadde falt i høygravid tilstand, i tillegg til å ha diabetes, burde gynekolog vært tilkalt på et tidligere tidspunkt slik at operasjonen kunne blitt gjennomført forsvarlig.

I tillegg er Helsetilsnyet kritiske til at kvinnen selv måtte sjekke blodsukkeret sitt mens hun ventet på akuttmottaket. Helsetilsynet ønsker nå at Statens helsetilsyn skal se nærmere på rutinene når gravide ankommer akuttmottaket.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se kveldens siste TV-sending

    Programleder: Bengt-Eigil Ruud