NRK Meny
Normal

AUF vil ha gratis buss og tog

Østfold bør bli et pilotprosjekt for gratis kollektivtransport. Det mener Østfold AUF og får forsiktig støtte fra lederen av samferdselskomiteen.

Buss

AUF i Østfold mener man burde bruke penger på å gi innbyggerne i Østfold tilbud om gratis buss og tog.

Foto: Rainer Prang / NRK

Herman Høgby Robertsen

Herman Høgby Robertsen vil at Østfold skal teste ut en ordning med gratis kollektivtrafikk.

Foto: privat
Olav Moe

Olav Moe mener det er viktig å satse på veiutbygging.

Foto: Heidi Gomnæs/NRK

– Vi har vedtatt at Østfold fylkeskommune skal inngå et samarbeid med staten for å kunne prøve ut gratis kollektivtrafikk, som første fylke i Norge.

Det sier nyvalgt leder i Østfold AUF, 17 år gamle Herman Høgby Robertsen. Han vil fordele regningen på fylkeskommunen og staten, og sier dette ikke er dyrt sammenlignet med andre samferdselsprosjekter.

– I fjor ble det brukt et sted mellom 150-200 millioner kroner, og det var billettinntektene. Det vi ser er at det blir brukt flere milliarder på bypakker som for eksempel Glommaringen, og da blir ikke de 200 millionene veldig mye i forhold, sier Høgby Robertsen.

– Burde henge sammen med veiutbygging

Der får han støtte av Olav Moe (Krf), som er leder av samferdselskommiteen i Østfold.

– Det er ikke mye penger sett i sammenheng med de 8-9 milliardene som skal brukes på bypakkene. Sett i den sammenhengen er dette absolutt en spennende idé.

Men Moe sier at kollektivtrafikken er avhengig av veiutbygging, og mener dét burde være første skritt.

– Fremkommeligheten bremser opp muligheten for fremføring av buss, så disse tingene må kanskje gå sammen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ikke meldt om flere uhell

    Det er ikke meldt om nye hendelser på veiene i indre Østfold de siste timene. Det sier operasjonsleder Pål-Andre Thorsby, i Follo politidistrikt. en person ble sendt til sjekk på grunn av nakkesmerter etter sammenstøt mellom to biler på Slituveien i 10-tiden, det er det eneste som er meldt inn av personskader etter at det var svært glatt på flere veier i indre Østfold i morges og i formiddag.

  • Drevne irer avslutter Månefestival

    Irske Waterboys skal avslutte Månefestivalen neste år. Bandet ble startet av Mike Scott i 1983, og har i en årrekke vært en festivalfavoritt i Norge. – Vi er superfornøyde med å ønske Waterboys velkomne til Gamlebyen, sier daglig leder Torill Frydenlund i Gamlebyen Festivaldrift AS.

    Mike Scott, The Waterboys, Kongsberg Jazzfestival 08.07.17
    Foto: Anders Nielsen / NRK