NRK Meny
Normal

Astmasyk døde hjemme - AMK granskes

Pasientombudet vil granske ambulansetjenesten etter dødsfall.

Ambulanse
Foto: Rainer Prang / NRK

Den 28. juli kontaktet den astmasyke mannen ambulanse fordi han hadde store pusteproblemer, og ikke greide å komme seg til fastlege ved egen hjelp.

Ambulansen kom, og personellet ga ham behandling på stedet.

To dager på rad

Neste dag ringte pasienten på nytt nødnummeret.

Ambulansen rykket ut, og ifølge ambulansepersonellet ble han igjen behandlet med god effekt.

Et døgn senere ringte en pårørende til pasienten etter ambulanse.

Når den kom fram var pasienten død.

- Ville ikke med

- Vi har fått melding om at pasienten ikke ønsket å være med i ambulansen, men at han heller ville kontakte egen lege, sier kommunikasjonsdirektør ved Sykehuset Østfold Anne Grethe Erlandsen.

Dermed kunne ikke ambulansen ta med pasienten på grunn av strenge regler for å gå mot pasientens vilje, fortsetter Erlandsen.

Hun har likevel forståelse for at dette er en vanskelig situasjon for de pårørende som sitter igjen og spør seg selv om dette dødsfallet kunne vært unngått.

Ber om vurdering

Pasientombudet I Østfold stiller nå spørsmål om hvorfor pasienten ikke ble tatt med til sykehus en av dagene i forveien.

Det ber Helsetilsynet i Østfold å foreta en faglig vurdering av ambulansetjenestens behandling av denne saken.

- Vi avventer også hva Helsetilsynet gjør i saken om de ønsker å granske den nærmere eller ikke, avslutter Anne Grethe Erlandsen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Totalforbud mot bål

    Som følge av stor fare for gress- og lyngbrann har brannsjefene i Østfold og Follo vedtatt totalforbud mot å gjøre opp ild i og i nærheten av skog og annen utmark. " I nærheten av" defineres som nært nok til at flammer, gnister eller glør kan antenne vegetasjon eller annet brennbart materiale. Forbudet inkluderer også bruk av engangsgriller eller annet utstyr som kan bidra til at vegetasjon antennes. Det varme og tørre været som vi har hatt i vårt distrikt i lengre tid har ført til stedvis stor gress- og lyngbrannfare i kommunene. Skogbrannfarevarselet (se www.yr.no) viser meget stor skogbrannfare i tiden fremover. Forbudet gjelder inntil det kommer nedbør av betydelig mengde.

  • En person omkom

    Politiet bekrefter nå at en person omkom etter å ha blitt påkjørt av toget på østre linje. Ulykken skjedde på strekningen mellom Knapstad og Spydeberg.