NRK Meny
Normal

Astmasyk døde hjemme - AMK granskes

Pasientombudet vil granske ambulansetjenesten etter dødsfall.

Ambulanse
Foto: Rainer Prang / NRK

Den 28. juli kontaktet den astmasyke mannen ambulanse fordi han hadde store pusteproblemer, og ikke greide å komme seg til fastlege ved egen hjelp.

Ambulansen kom, og personellet ga ham behandling på stedet.

To dager på rad

Neste dag ringte pasienten på nytt nødnummeret.

Ambulansen rykket ut, og ifølge ambulansepersonellet ble han igjen behandlet med god effekt.

Et døgn senere ringte en pårørende til pasienten etter ambulanse.

Når den kom fram var pasienten død.

- Ville ikke med

- Vi har fått melding om at pasienten ikke ønsket å være med i ambulansen, men at han heller ville kontakte egen lege, sier kommunikasjonsdirektør ved Sykehuset Østfold Anne Grethe Erlandsen.

Dermed kunne ikke ambulansen ta med pasienten på grunn av strenge regler for å gå mot pasientens vilje, fortsetter Erlandsen.

Hun har likevel forståelse for at dette er en vanskelig situasjon for de pårørende som sitter igjen og spør seg selv om dette dødsfallet kunne vært unngått.

Ber om vurdering

Pasientombudet I Østfold stiller nå spørsmål om hvorfor pasienten ikke ble tatt med til sykehus en av dagene i forveien.

Det ber Helsetilsynet i Østfold å foreta en faglig vurdering av ambulansetjenestens behandling av denne saken.

- Vi avventer også hva Helsetilsynet gjør i saken om de ønsker å granske den nærmere eller ikke, avslutter Anne Grethe Erlandsen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Lenge å vente på nye eiere

  Budprosessen i Norske Skog og dermed Saugbrugs i Halden, er fortsatt i startfasen. Det jobbes for å få avklaring innen utgangen av februar, skriver Finansavisen. Innen den tid skal budrunden på Norske Skog AS være unnagjort og fabrikkene ha nye eiere, hvis alt går etter planen.

  Saugbrugs, Norske Skog Halden
  Foto: Rainer Prang / NRK
 • Kritikk mot legevakten i Halden

  Legevakten i Halden og Aremark har brutt forsvarlighetskravet, ifølge Fylkesmannen. Alle kommuner må sørge for at minst én lege er tilgjengelig for legevakt hele døgnet. Halden og Aremark legevakt oppfyller ikke kravet om forsvarlighet, når det gjelder tilkalling av ekstra lege, ifølge fylkesmannen.

  Kommunalsjef for Helse og omsorg i Halden kommune, Veronica Aam, sier de nå har tatt tak i problemet.