Hopp til innhold

Ap størst på ny måling

Arbeiderpartiet er størst i Østfold på en ny måling gjort av Infact for NRK Østfold. Men høyresiden stikker fortsatt av med flertallet.

Svein Roald Hansen (AP)

Aps Svein Roald Hansen må nøye seg med to kolleger fra Østfold på stortinget dersom meningsmålingen blir valgresultatet.

Foto: NRK

Målingen er gjort i forrige uke, og viser at det er flertall på den borgerlige siden i Østfold, til tross for at Arbeiderpartiet får størst oppslutning.

I målingen får Ap 32,4 %, Høyre 30,5 %, FrP 16,5 % og KrF 4,9 %. Videre sier 4,2 % at de vil stemme på Senterpartiet, 4,0 % svarer Venstre, mens hele 3,4 % sier de vil gi sin stemme til nykommeren Miljøpartiet de Grønne. SV, som søndag måtte rykke ut og trygle folk om å stemme på dem, får ikke mer enn 2,1 % oppslutning i NRK Østfolds måling.

Meningsmålingen spurte hva folk ville stemme på hvis valget var i morgen.

Høyre ligger an til å øke fra en til tre plasser på Østfoldbenken ved høstens valg. Arbeiderpartiet og Frp ligger an til å miste ett mandat hver.

Dette handler nok mer om nasjonale stemninger enn om hva som er spesifikt for Østfold, tror NRK Østfolds valgkommentator Steffen Fjærvik.

- Det er nok endringer i den nasjonale oppfatningen av partiene våre som viser seg. Det er klart at en del utålmodighet i samferdselssammenheng også gjør seg gjeldende, men Høyre fremstår nå som det klare alternativet til Arbeiderpartiet, og det gjelder også i Østfold.

Partibarometer Østfold 19.08

Arbeiderpartiet er størst på en ny måling iNFACT har gjort for NRK Østfold.

Foto: Grafikk/NRK

– Skittkastingen slår feil

Leder i Østfold Arbeiderparti, Signe Øye, er likevel godt fornøyd med målingen, og gir denne analysen av situasjonen:

- Dette viser at vi kaprer velgere som sitter på gjerdet, men også at skittkastingen fra Høyresiden den siste tiden slår negativt ut for dem og positivt for oss.

Høyres fylkesleder, mosseordfører Tage Pettersen, jobber hardt for at det blå flertallet skal holde seg helt til valgdagen, og sier han møter mange folk som vil ha en endring.

- Mange er opptatt av at vi trenger et skifte til partier med flere visjoner, og som ikke bare styrer etter den samme kursen vi har sett i noen år nå.

Sterk nykommer

Steffen Fjærvik valgkommentator

Endringene skyldes i mindre grad rene Østfold-forhold, enn en nasjonal trend, mener valgkommentator Steffen Fjærvik.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Den sterkeste utfordreren i meningsmålingen er Miljøpartiet de Grønne i Østfold. De får altså 3,4 % av stemmene, og dette understreker den sterke framgangen de har nå før valget.

Førstekandidat for Miljøpartiet de Grønne i Østfold er Vidar Kristiansen fra Fredrikstad. Han mener det er en oppvåkning rundt miljøsaken blant yngre mennesker.

- Det er jo dette med bærekraft, og vi ser at mange ungdom vil høre på det, og hva vi skal leve av etter olja, slår Kristansen fast.

Frp ikke fornøyd

Fremskrittspartiet ender på 16,5 prosent i NRK Østfolds måling, og taper en av tre stortingsplasser hvis det blir valgresultatet 9. september. Det gleder ikke partiets førstekandidat i fylket, Ulf Leirstein.

- Nei, vi vil ikke være fornøyd med det. Vi har større ambisjoner i dette valget, og hvis folk vil ha fremskrittspartipolitikk, så må de stemme på oss.