NRK Meny
Normal

TV2: AMK i Østfold flyttes til Oslo

Det ble i dag vedtatt en sammenslåing av de akuttmedisinsk kommunikasjonssentralene.

Ambulanse i fart ved Ullevål universitetssykehus

Både Sykehuset Østfold og Oslo universitetssykehus har nå vedtatt å slå sammen AMK-sentralene i Østfold og Oslo og Akershus.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Ifølge TV2 blir akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) i Østfold flyttet til Oslo universitetssykehus (OUS). Det ble vedtatt under et styremøte ved OUS i formiddag.

I april vedtok også styret ved Sykehuset Østfold å slå sammen de to sentralene.

AMK-sentralen mottar nødmeldinger og styrer ambulanser, helikoptre og andre nødenheter ute på oppdrag. Det er de som tar telefonen når du ringer telefonnummer 113.

– Lite å si for innbyggerne

Med vedtaket i OUS er det endelig vedtatt at sentralen flyttes, sier Bo Skauen, avdelingssjef for prehospital avdeling i Sykehuset Østfold.

– Det betyr at man nå har vedtak på begge sider at man skal legge AMK i Østfold i tilknytning til AMK i OUS og kjøre det som én AMK-sentral, sier han.

Sentralen vil bli driftet av fra Oslo, men ellers har flyttingen lite å si for innbyggerne, mener Skauen.

– Beboere i Østfold ringer 113 som man alltid har gjort. Da kommer man til en sykepleier eller medisinsk personell som tar telefonen og svarer akkurat slik som han har gjort i Østfold.

– Målsettingen er at det skal bli enda bedre enn det som det er i dag for alle AMK-sentraler, sier Skauen.

Oppstart om senest et år

Styreleder i Sykehuset Østfold, Hans Jørn Rønningen sa til NRK i april at innbyggerne i Østfold kommer til å få et like bra tilbud fremover.

– Den fremstillingen vi har fått i dag gir meg grunn til å tro det. Vi understreker sterkt at sammenslåingen ikke gjelder ambulansetjenestene. Bilene er her i Østfold, sa han.

Det er lagt planer for en utbygging ved Oslo AMK for å kunne romme begge sentraler. Felles oppstart blir senest 1. oktober 2015.

Som Rønningen sa i april inkluderer ikke vedtaket en sammenslåing av ambulansetjenestene. Det blir rundt ti nye medarbeidere fra Østfold som blir med til Oslo.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Flere skadet i ulykke

    En person er sendt til Sykehuset Østfold Kalnes i Sarpsborg etter en front mot front-ulykke mellom to biler på riksvei 111 mellom Sarpsborg og Fredrikstad. Tre andre personer er sendt til legevakt for sjekk. Ifølge politiet har den ene bilen kommet over i motsatt kjørefelt.

  • En person til sykehus etter ulykke

    En person er sendt til Sykehuset Østfold Kalnes i Sarpsborg etter en frontkollisjon med to personbiler på riksvei 111 mellom Sarpsborg og Fredrikstad. Tre andre personer er sendt til legevakt for sjekk. Ifølge politiet har den ene bilen kommet over i motsatt kjørefelt.