NRK Meny
Normal

Vil ha AMK-sentralen til Rygge

AMK-sentralen kan like godt ligge i Rygge som i Oslo eller på Lørenskog. Det mener en Østfold-delegasjon, som i dag møtte styrelederen i Helse Sør-Øst.

AMK-sentralen operatør

Det er gjort vedtak om at AMK-sentralen i Østfold skal bli slått sammen med sentralen i Oslo og Akershus. Arkivfoto.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

Mandag vedtok styret i Sykehuset Østfold at AMK-sentralen for Østfold skal slås sammen med AMK-sentralen for Oslo og Akershus.

– Men i vedtaket står det ikke noe om hvor den felles AMK-sentralen skal ligge, sier Rygge-ordfører Inger-Lise Skartlien, som deltok på dagens møte med styreleder Per Anders Oksum i Helse Sør-Øst. – Det er ikke gitt at den skal ligge i Oslo sentrum. Det foreligger noen planer om plassering på Lørenskog. Nå har vi meldt på Rygge, sier hun.

Billigere løsning

Rygges fortrinn i denne sammenheng kan være økonomien. Helsevesenet står overfor store investeringer. En ny AMK-sentral synes å ligge litt ut i tid.

Inger-Lise Skartlien

Rygges ordfører Inger-Lise Skartlien presenterte Rygge som et alternativ for en felles AMK-sentral.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

– Da tenker vi på Rygge og sier at her ligger alt til rette, her kan man med enkle midler flytte en felles AMK-sentral rett inn, sier Skartlien.

– Men gratis blir det likevel ikke?

– Nei, gratis blir det ikke, men det blir atskillig billigere enn å bygge et nybygg. Det er vi helt sikre på.

Vil finne gode løsninger

Skartlien understreker at det ikke på død og liv er om å gjøre å få alt lokalisert til Rygge, men at de er opptatt av å finne gode løsninger for beredskaps-Norge.

– Og da synes vi det er litt ille å sitte inne med mange gode svar og ikke bli spurt om de rette tingene. Så vi er litt på tilbudssiden i forhold til hvordan beredskaps-Norge kan løse sine utfordringer, sier hun.

– Så dette er tenkt i sammenheng med øvelsessenteret på Rygge?

– Ja. Og det fikk vi for øvrig skryt for fra Helse Sør-Øst, tankene rundt et trenings- og kompetansesenter. Det synes de er veldig riktig tenkt, og anbefalte oss virkelig å jobbe videre med de planene.

Skartlien regner ikke med at styret i Helse Sør-Øst er rede til å fatte noen beslutning om lokalisering av AMK-sentralen på kort sikt. Hun regner med at saken nå vil bli grundig utredet, og nå står Rygge på kartet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sesongen over for Halden

    Haslum går til semifinalen i NM-sluttspillet i håndball etter å ha slått Halden 34-29 i den siste kvartfinalekampen. Dermed er sesongen over for Halden.