NRK Meny
Normal

Vil ha AMK-sentralen til Rygge

AMK-sentralen kan like godt ligge i Rygge som i Oslo eller på Lørenskog. Det mener en Østfold-delegasjon, som i dag møtte styrelederen i Helse Sør-Øst.

AMK-sentralen operatør

Det er gjort vedtak om at AMK-sentralen i Østfold skal bli slått sammen med sentralen i Oslo og Akershus. Arkivfoto.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

Mandag vedtok styret i Sykehuset Østfold at AMK-sentralen for Østfold skal slås sammen med AMK-sentralen for Oslo og Akershus.

– Men i vedtaket står det ikke noe om hvor den felles AMK-sentralen skal ligge, sier Rygge-ordfører Inger-Lise Skartlien, som deltok på dagens møte med styreleder Per Anders Oksum i Helse Sør-Øst. – Det er ikke gitt at den skal ligge i Oslo sentrum. Det foreligger noen planer om plassering på Lørenskog. Nå har vi meldt på Rygge, sier hun.

Billigere løsning

Rygges fortrinn i denne sammenheng kan være økonomien. Helsevesenet står overfor store investeringer. En ny AMK-sentral synes å ligge litt ut i tid.

Inger-Lise Skartlien

Rygges ordfører Inger-Lise Skartlien presenterte Rygge som et alternativ for en felles AMK-sentral.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

– Da tenker vi på Rygge og sier at her ligger alt til rette, her kan man med enkle midler flytte en felles AMK-sentral rett inn, sier Skartlien.

– Men gratis blir det likevel ikke?

– Nei, gratis blir det ikke, men det blir atskillig billigere enn å bygge et nybygg. Det er vi helt sikre på.

Vil finne gode løsninger

Skartlien understreker at det ikke på død og liv er om å gjøre å få alt lokalisert til Rygge, men at de er opptatt av å finne gode løsninger for beredskaps-Norge.

– Og da synes vi det er litt ille å sitte inne med mange gode svar og ikke bli spurt om de rette tingene. Så vi er litt på tilbudssiden i forhold til hvordan beredskaps-Norge kan løse sine utfordringer, sier hun.

– Så dette er tenkt i sammenheng med øvelsessenteret på Rygge?

– Ja. Og det fikk vi for øvrig skryt for fra Helse Sør-Øst, tankene rundt et trenings- og kompetansesenter. Det synes de er veldig riktig tenkt, og anbefalte oss virkelig å jobbe videre med de planene.

Skartlien regner ikke med at styret i Helse Sør-Øst er rede til å fatte noen beslutning om lokalisering av AMK-sentralen på kort sikt. Hun regner med at saken nå vil bli grundig utredet, og nå står Rygge på kartet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Søkere trekker seg fra Tomb

    Tomb videregående skole i Råde må permittere ansatte, skriver Fredriksstad Blad. Flere av dem som har søkt plass ved skolen, har trukket seg og det blir færre elever enn skolen hadde lagt opp til. Tomb videregående skole hadde budsjettert med å ta inn 300 elever i år, nå ser det ut til å bli rundt 260.

  • Råkjøring i Ørje sentrum

    To bilister kjørte i 75 kilometer i timen i 50-sona i Ørje sentrum da politiet hadde trafikkkontroll der i dag. I tillegg fikk sju forenklede forelegg. Det vil trolig bli holdt flere kontroller her i fremtiden, melder politiet.