NRK Meny
Normal

Advokaten: La Kim André få sone – eller benåd ham

Sterkt pleietrengende Kim André Holm (29) har ventet i åtte år på å få sone for et uaktsomt bildrap og andre lovbrudd. Ressursmangel og systemsvikt i Kriminalomsorgen er årsaken, mener hans advokat.

Kim André Holm

Kim André Holm ble dømt sammen med en annen mann for uaktsomt bildrap i 2009. Den andre har sonet ferdig sin dom, Kim André har ikke engang fått begynt.

Foto: Lotte Olsen/NRK

Kim Andrés soning har flere ganger blitt utsatt – senest i går.

Etter alle disse årene har Kim Andrés advokat Audun Helgheim en klar beskjed til Kriminalomsorgen: Ta ansvar – enten få soningen i gang, eller start en benådingsprosess.

Mener det skyldes ressursmangel og systemsvikt

– Jeg tolker den siste utsettelsen som at fengselet har et ressursproblem. De har rett og slett ikke kapasitet til å ta ham imot, sier advokat Helgheim.

Kim André Holm er lam fra nakken og ned. En operasjon for to år siden har gjort det mulig for ham å løfte armene, men han har ikke gripeevne.

– Han klarer ikke å skrive navnet sitt, eller andre helt elementære ting vi andre mennesker klarer, utdyper advokaten.

– På en vanlig måned har han over 30 forskjellige hjemmepleiere hjemme hos seg. I tillegg har han en personlig assistent som følger ham opp i det daglige. Så det er et stort system rundt ham som må i gang for at han skal kunne få sonet straffen sin.

Helgheim mener Holm også er et offer for en systemisk pulverisering av ansvar i Kriminalomsorgen.

Audun Helgheim, advokat

Nå må Kriminalomsorgen snart bestemme seg for hva de skal gjøre med Kim André, mener hans advokat Audum Helgheim.

– I stor grad kunne dette allerede vært gjort hvis riktig person hadde tatt tak i saken. I stedet ser saksbehandlere at det er et problem, og sender saken videre i systemet til nye saksbehandlere. Her må fengselet ta stilling til hva de vil. For Kim André er det viktig å få lagt dette kapittelet i livet sitt bak seg.

– De er kjent med problematikken rundt ham, og burde gjøre én av to ting: Enten gjøre en vurdering i forhold til en benådning, eller så må de ta ham inn til soning.

NRK Østfold har sendt en rekke spørsmål via e-post til Kriminalomsorgen region øst, og avventer svar.

Leirstein: – Finn en løsning

Ulf Leirstein, som sitter for Østfold Fremskrittsparti i Stortingets justiskomité, mener også at Kriminalomsorgen må ta tak i saken, uten å ta stilling til det Helgheim sier om en benådning.

– Her må Kriminalomsorgen være litt mer på tilbudssiden og se hva som kan gjøre av løsninger.

Ulf Leirstein, Frp

Det kan godt være flere slike problemer i Kriminalomsorgen, tror justispolitiker Ulf Leirstein (Frp), og tilbyr seg å ta saken opp med justisministeren.

Foto: Aas, Erlend / NTB Scanpix

– Å stadig kalle ham inn for så å avbryte innkallingen setter vedkommende i en forferdelig situasjon.

Vil vurdere pengebruken

Leirstein er også usikker på hvor unik Kim Andrés situasjon er, og tilbyr seg å ta saken opp med justisministeren.

– Det kan godt hende at vi har flere av denne typen saker innen Kriminalomsorgen i Norge. Det er mulig dette må styres fra Direktoratets side, slik at man eventuelt kommer med ekstra bevilgninger til de fengslene som får denne typen straffedømte til soning.

– Denne regjeringen er opptatt av å fjerne fengselskøen, og da er det viktig å sørge for at alle de som skal sone faktisk får sonet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ingen mistenkte etter Kambo-skyting

    Politiet har funnet spor av så langt 17 avfyrte skudd på Kambo, etter skytingen natt til onsdag. En privat klinikk og et bolighus med tre sovende personer ble truffet av kulene, som har blitt fyrt gjennom et busskur. De tekniske undersøkelsene på stedet ble ferdige i går, sier krimsjef Henning Dalbye i Moss.

    Skyting mot et hus i Moss
    Foto: Odd Skjerdal / NRK