NRK Meny
Normal

– Skolerazzia er i strid med lovverket

Gårsdagens politiaksjon på Frederik II var ikke etter boka, mener jusprofessor.

Video - Narkoaksjon i strid med lovverket

Jon Thorvald Johnsen er professor ved Institutt for offentlig rett. han mener torsdagens razzia er i strid med lovverket.

På Frederik II videregående skole i Fredrikstad var gårsdagens politiaksjon det store samtaleemnet.

– Politiet kom inn med hunder som de lot gå rundt. Elevene måtte legge hendene på pulten. Det er jo litt spenstig egentlig, sier Malin Krå Simonsen som er nestleder i elevrådet ved skolen.

En elev ble ført bort fra skolen midt i timen, og satt på glattcelle. Nå mener en jussprofessor at hele aksjonen var ulovlig.

LES OGSÅ:

– Må ha en konkret mistanke

Frederik II Videregående skole

Ved Frederik II videregående skole ble det gjennomført narkorazzia torsdag.

Foto: Anders Winlund / NRK

– Hvis man skal ransake personer, så krever det en konkret mistanke mot vedkommende. Hvis det ikke foreligger en slik mistanke, så har ikke politiet lov til å ransake, sier Jon Thorvald Johnsen, professor ved Institutt for offentlig rett.

Rektoren på Frederik II understreket i går overfor NRK at aksjonen ble gjort i tilfeldige klasserom, uten spesiell mistanke – altså ulovlig ifølge Johnsen.

Ingen i politiet har vært tilgjengelig for å kommentere saken, men rektor viser til skolereglementet.

– Jeg forholder meg til det felles ordensreglementet som finnes for Østfold fylkeskommune. Hvorvidt det er juridisk holdbart overlater jeg til andre, sier rektor Jens Nicolaisen.

LES OGSÅ:

Kan skape problemer i straffeforfølgning

– Har man gjort noe kriminelt, så skal man straffes. Men jeg reagerer på måten det er gjort på, sier Krå Simonsen

Nå mener Johnsen denne type aksjoner bør opphøre. Og at lovverket ikke har blitt fulgt kan få konsekvenser.

– Hvis det blir en straffesak på bakgrunn av bevis som er kommet inn på en måte som er i strid med straffeprosessloven, så kan det skape problemer når det gjelder muligheten til å bruke dette beviset i straffeforfølgningen mot vedkommende, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Leteaksjon avblåst

    Båteieren for jolla som lå ved Øra naturreservat er kontaktet. Var med en annen eier for å fiske. Alt er under kontroll, skriver Politiet Øst på Twitter.

  • Sendt for å sjekke jolle ved Øra

    Politiet har i kveld fått melding om en jolle som er dregget opp ved Øra naturreservat, vest for Gullmoen. Ingen personer er ombord, men påhengsmotoren er nede og en fiskestang står oppstilt ved båten. Redningsskøyta er på vei til stedet for å kontrollere. Seaking er også tilkalt for å gjøre søk på stedet.