Hopp til innhold

«Hvis klær kunne fortelle»

Klær som har blitt brukt av barn som har vært utsatt for vold stilles ut som dokumentasjon på lidelser barn er påført. SE VIDEO

Video Vold mot barn

Eieren av genseren i bildet over var fem-seks år da hun gikk til helsesøster og fortalte at pappa slo mamme. Her er hennes egne ord:

«Første gangen jeg tok kontakt med helsesøster hadde jeg på meg denne genseren. Jeg gjorde det fordi foreldrene mine krangla. Pappaen min skreik til mammaen min og pappaen min slo henne.

Han slo ikke meg, men jeg var veldig redd!

Nå bor ikke mamma og pappa sammen lenger.»

«Hvis klær kunne fortelle» er en vandreutstilling som besøkte Fredrikstad i dag. Det er klærne som forteller historiene. Bukser og trøyer fra barn som har vært utsatt for vold og overgrep.

– Det berører virkelig. Det er sterke historier som står der, sier Ann Christin Arneberg Nicholaysen

Kan ta på og kjenne hvordan det er

De står ansikt til ansikt med virkeligheten. En hettegenser er det eneste plagget som ikke er anonymt – den har tilhørt åtte år gamle Kristoffer som ble mishandlet til døde av stefaren sin.

Kristoffers genser er ett av 20 plagg som har tilhørt voldsutsatte barn. Mormora til Christoffer har gitt genseren til bruk i utstillinga, og Christoffers biologiske far har også sagt ja til at hettegenseren kan brukes.

Øyvind Aschjem som tår bak utstillingen ønsker å vekke folk.

– For mange er det en sterk opplevelse å bare komme bort til denne genseren og kunne ta på den og kjenne hvordan det er. En kan forestille seg å være sju åtte år og være livredd for hva som skjer og til slutt ende opp med å miste livet, sier han.

Kun handling som hjelper

– Det må ikke stoppe med en klump i halsen. Det må fortsette med en handling som følger med en økt medfølelse for de minste barna. Gråt hjelper ingen ting – det er handling som hjelper, sier Schem.

Det får han støtte fra familievernkontoret, de som arrangerer utstillingen i Østfold:

– Det er ikke noe som kan få lov til å være under privatlivets dekke. Det må ut og det må vises, sier Erik Andreassen ved familievernkontoret Østfold sør.