Hopp til innhold

Kamp om årets kunstverk

Marianne Heskes kunstprosjekt foran Stortinget skulle rives og kjøres på søppelhaugen i morgen. Men nå blir det kamp om årets kunstverk.

«House of Commons»

1800-tallhuset fra Hobøl har stått på Løvebakken siden i fjor høst.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Etter tre måneder foran Stortinget, skal «House of Commons» nå demonteres. Oppholdet på Løvebakken går mot slutten. Den opprinnelige planen var at husets historie skulle ende med det. Meningen var at fyllinga skulle være neste stopp. Men nå arbeides det for at den gamle kåken skal få leve videre. Både privatpersoner og kommuner jobber nå for å sikre huset.

Det gamle huset kan havne tilbake i Hobøl, i bygda der det ble demontert i fjor vår.

700 besøkende i timen

Huset har i løpet av disse månedene hatt flere besøkende enn både Nasjonalgalleriet og Munch-museet.

– Huset er jo veldig malplassert her. Det hører ikke til i det miljøet her, sa Marianne Heske til NRK Østfold da vi besøkte huset foran Stortinget på mandag. Prosjektet illustrerte en link mellom folk flest og de folkevalgte til stortingsbygningens jubileum. Hun har fått en overveldende respons.

– Det er helt enormt. Vi er helt overveldet alle sammen. I helgene har det vært opptil 700 mennesker i timen. Vi har truffet folk i hjertet, mener Heske.

«Årets enkeltstående verk»

Kunstanmelder Kjetil Røed i Aftenposten betegnet prosjektet som «Årets beste enkeltstående verk» i sin oppsummering av kunståret i desember.

Heske får mange henvendelser om husets framtid. Folk ringer henne til alle døgnets tider.

I april i fjor ble huset, som er fra 1800-tallet, demontert i Hobøl. Huset måtte vike plass for den nye E18-motorveien gjennom Østfold. Kunstprosjektet er et samarbeid mellom kunstneren, Statens vegvesen og Oslo Pilot. Prosjektet er en del av markeringen av stortingsbygningens 150-årsjubileum i år.

Har ingen penger

– Vi jobber nå for å se om vi kan få det huset til kommunen. Vi har jo ikke penger i kommunen, det er jo private som i tilfelle må være med her. Vi håper vi kan få satt dette huset ned på bygdetunet vårt, sier ordfører Olav Breivik (H) i Hobøl.

Rivingen skal Oslo kommune bekoste. Nå håper Breivik at Hobøl kommune kan forhandle med sine kolleger i Oslo om at huset fraktes tilbake til Hobøl.

Ordføreren betegner huset som et ikon.

– Det rører noe mer ved folk enn kanskje det vi trodde. Da er det veldig artig å ha et sånt ikon på bygdetunet, dersom det hadde vært mulig, sier Breivik.

Skiptvet melder seg på

Lykkes det ikke Hobøl kommune å få huset tilbake, er ordfører Svein Olav Agnalt i Skiptvet, Heskes hjemkommune, også åpen for å hente huset dit.

– Det er tross alt «Årets kunstverk i 2015» vi snakker om. Jeg har vært der, og jeg synes det er både artig og tidsbeskrivende, sier Agnalt.

Hobøl-huset flyttes

Huset ble demontert i Hobøl i fjor våres.

Foto: Rune Fredriksen / NRK