Hopp til innhold

– Vi trodde det var noen som skjøt på oss

9. klasse ved Askim ungdomsskole fikk klasseturen ødelagt av det de trodde var en skolemassakre natt til onsdag.

Solbergfoss kraftverk

Teltturen natt til onsdag endte i gråt og panikk for flere av elevene i 9. klasse ved Askim ungdomsskole.

Det var TV2 som først meldte om saken.

Klassen hadde slått leir ved Solbergfoss kraftverk ved Glomma. Etter en hyggelig kveld med grilling søkte klassens elver og lærere ly i teltene ved 23-tiden.

Brøt ut panikk

Kort tid etter hørtes lyden av det de trodde var pistolskudd. Lærer Tom Frode Andresen forteller til kanalen at det brøt ut full panikk av den voldsomme lyden.

– Det hørtes ut som skuddsalver med fra et automatvåpen. Det bare pepret løs. Vi trodde det var noen som skjøt på oss og tenkte på skolemassakre og på terror. Det var full panikk og noen løp ut av teltene og gjemte seg i mørket. Andre gråt, sier Andresen.

Solbergfoss i Askim

Solbergfoss kraftverk i Askim. Her i forbindelse med vårflommen i 2014.

Foto: Vidar Tangerud / NRK

Etter hvert ble det oppdaget at noen hadde satt opp fyrverkeri like i nærheten av der klassen overnattet. Politiet ble varslet, men hadde ikke kapasitet til å rykke ut.

Ikke kapasitet til å rykke ut

– Vi har ikke kapasitet eller ressurser til å rykke ut. Rapportene vi fikk fra stedet gikk ut på at de hadde gått rundt og lett, uten å finne noen personer i området, sier operasjonsleder Gisle Sveen, ved Øst politidistrikt til NRK.

Flere av barna ble så skremt av opplevelsen at de valgte å avbryte teltturen og dra hjem. To timer senere smalt det på ny.

– Det kom to kraftige raketter i bue mot oss. De hadde nok ikke med hensikt å treffe, men skremte oss jo. Denne gangen så vi to personer løpe vekk. De var kledd i mørke klær og hettegensere, og hoppet inn i en ventende bil noen hundre meter unna, forteller Andresen til TV2.

Rektor Nicolai Aas ved Askim ungdomsskole, forteller at to av lærerne valgte å følge etter.

– To av lærerne løp etter og forsøkte å få tak i dem. De stakk av i en bil. Lærerne fulgte etter bilen, men fordi de kjørte så fort så måtte lærerne droppe å følge etter, men de fikk deler av registreringsnummeret, sier Aas til NRK.

Nicolai Aas, rektor Korsgård skole

Rektor Nicolai Aas ved Askim ungdomsskole kaller hendelsen en fryktelig dårlig spøk.

Foto: Bjørn Ruud/NRK

Han sier skolen har anmeldt saken og håper de som står bak blir tatt.

– Hodeløst

– Det er en fryktelig dårlig spøk. Det er rett og slett og hodeløst. Spesielt med tanke på ting som skjer i verden og hva som har skjedd i Norge tidligere. Jeg skjønner veldig godt at elever og ansatte fikk panikk, foreller Aas.

Torsdag samles de involverte lærerne og elevene for å snakke om hendelsen.

– Noen valgte å bli mens noen av dem dro hjem. Vi skal ha en samling i morgen tidlig med alle involverte elever og lærere.