Hopp til innhold

– Skatteskjerping for uføre vil øke forskjellene

Fylkesordføreren i Østfold mener regjeringens foreslåtte statsbudsjett vil sørge for at flere trenger sosialtjenester fra kommunene.

Fylkesordfører Ole Haabeth (Ap)

Fylkesordfører i Østfold, Ole Haabeth (Ap) tror mange vil måtte søke om sosialhjelp dersom regjeringens foreslåtte skattekutt går gjennom i Stortinget.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

– De som har mest, de får mer. Mens de aller fattigste får det tyngre, sier fylkesordfører Ole Haabeth (Ap) om den blåblå regjeringens foreslåtte statsbudsjett.

Han mener det er en av konsekvensene hvis uføretrygdede må betale mer skatt mens de rikeste får skattelette, slik det er foreslått i statsbudsjettet. Ifølge Haabeth vil forskjellene i Norge øke, og han tror dette vil koste for kommunene fordi flere vil trenge sosialhjelp i fremtiden.

– Det er en del mennesker som får problemer med å kunne klare seg på den inntekten de har, og må kanskje da søke om tilleggsytelser fra kommunene, sier Haabeth til NRK.no

Går ikke med på at de rike er vinnerne

Ulf Leirstein

– Rett og slett retorikk fra Arbeiderpartiet, kontrer stortingsrepresentant Ulf Leirstein (Frp).

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Stortingsrepresentant for Frp i Østfold, Ulf Leirstein, er ikke imponert over kritikken fra fylkesordføreren.

– Det er rett og slett retorikk fra Arbeiderpartiet som er i opposisjon, sier Leirstein.

Til tross for skattekutt til de rikeste og en skjerpet beskatning av uføretrygdede vil han ikke gå med på at det er de rike som er vinnerne i det borgerlige budsjettet.

– Det er sånn at om man går inn og ser på det man nå kutter på skatter og avgifter, så vil dette gå på både dem som har lave inntekter og dem som selvfølgelig har høyere inntekter.

– Men det er klart at når vi øker det norske statsbudsjettet med flere titalls milliarder kroner så forsvinner jo ikke disse pengene i et hull, de går til økte tjenester neste år, sier Leirstein.

Haabeth får støtte fra KrF

Line Henriette Hjemdal (KrF)

Line Henriette Hjemdal mener regjeringens budsjett mangler en sosial profil, og er glad for at hennes parti sitter i en vippeposisjon.

Foto: NRK

Når statsbudsjettet skal behandles vil KrF og Venstre ha en viktig rolle for å sikre Høyre og Frp et flertall.

– Det er forskjellen fra den regjeringen som Haabeth støttet, der det var et flertall og budsjettet var pakket og klart i det Stortinget fikk det, sier stortingspolitiker Line Henriette Hjemdal (KrF).

Hun er enig med Arbeiderpartiet og fylkesordføreren i at Solberg-regjeringen mangler en sosial profil i statsbudsjettet, og er glad for at hennes parti sitter i en vippeposisjon på Stortinget og kan påvirke.

– Jeg skulle gjerne ønske at sikkerhetsnettet for alle som trenger det var bedre, men det er en mindretalls regjering og da er det mulig å gjøre noe med det, sier Hjemdal.