NRK Meny
Normal

– Rådmannen slakter kulturen

– Rådmannens budsjettforslag for kultur i 2012 er ungdoms- og kulturfiendtlig, sier utvalgsleder i Halden.

Rockehuset Halden

UNGDOM I HALDEN RASER MOT BUDSJETT. Mer enn 1 500 personer har skrevet under på et opprop mot budsjettkutt, som rammer aktivitetene på Rockehuset i Halden.

Foto: Privat

Halden kommune står foran et nærmere 100 millioner kroner stort underskudd i 2011, og det er behov for store innsparinger for å få kommunen på økonomisk rett kjøl i flere år framover.

Halden-rådmannens budsjettforslag for 2012 representerer kutt på samtlige sektorer til opp mot 150 millioner, og en reduksjon i kulturbudsjettet forhold til driften i 2011 med 28 prosent.

2012-forslaget fra rådmannen gir en kraftig reduksjon i aktiviteter og åpningstider for ungdomsklubben, svømmehall og bibliotek.

– Rådmannens budsjetforslag for 2012 er ungdoms- og kulturfiendtlig, sier sier Venstres Per Magnus Finnanger Sandsmark til nrk.no.

Han leder Hovedutvalg for kultur, idrett og mangfold i Halden.

Les også:

Rockehuset reaksjoner

MASSEMØNSTRING MOT BUDSJETTKUTT. Rådmannen i Halden ønsker å fjerne store deler av tilbudet ved Rockehuset. Det får mange av brukerne til å reagere. På Facebook har mer enn 1500 skrevet under på en protest mot Rockehus-kuttene.

Foto: Fra Facebook

- En slakt av kulturbudsjettet

I forslaget fra rådmannen ligger også en omlegging av Rockehuset i Halden fra å være aktivitetshus til å bli et øvingslokale.

Da forslaget ble kjent i forrige uke skapte det en storm av protester fra unge - blant annet på Facebook der nå mer enn 1 500 navn har skrevet på et opprop.

– Rockehuset er viktig. Dels for å dyrke det viktige rockemiljøet i Halden, og det er også et viktig ungdomstiltak, sier Sandsmark.

Han peker på at de som ofte trenger et tilbud mest er barn og unge.

Sandsmark hevder forslaget til kutt i kulturbudsjettet ikke tar hensyn til at mange av brukerne på Rockehuset ellers ikke ville ha hatt noen voksenkontakt eller et fritidstilbud.

- Kultur er forebyggende for barn og unge. Rådmannens forslag innebærer en slakt av flere ungdomstilbud, ifølge Sandsmark.

Les også:

Rockehuset Halden

VIKTIG AKTIVITETSSENTER. Foruten å være et populært konsert- og aktivitetssted, tilbyr Rockehuset i Halden øvingslokaler til mange musikerspirer fra 'Rockebyen Halden'.

Foto: Privat

Kan miste tilbud og ansatte

Rockehuset har i flere år arrangert konserter med både lokale band og band fra andre byer. Også dette tilbudet forsvinner dersom rådmannens forslag til budsjett blir godkjent.

– Det er enda uvisst hva som skjer med konserttilbudet.

Men hvis det blir et rent øvingslokale så vil hele den biten med å arrangere konserter for både lokale band og band som kommer fra andre byer forsvinne, sier daglig leder på Rockehuset, Fredrik Ahlsen til nrk.no.

Huset står også i fare for å miste statlige sivilarbeidere. Staten har varslet at siviltjenesten vil legges ned fra 1. januar 2012.

Rockehuset har hatt en 100 prosents stilling fra siviltjenesten de siste tre årene. I tillegg har ungdomsaktiviteten "Domino" hatt en person i siviltjeneste i 2011.

– Rådmannen har foreslått å flytte ansatte fra huset til "Domino". Men det er ikke like enkelt å ta med seg tilbudet, ifølge Ahlsen.

Han sier konsertene og studioene er spesialtilpasset, og Ahlsen ser ikke realistisk på muligheten for å få flyttet dem til Domino i løpet av de nærmeste årene.

Les også:

Østfold Venstres gruppeleder Per Magnus Finnanger Sandsmark

ØDELEGGER UNGDOMS- OG KULTURVIRKSOMHETEN. Sandsmark sier han forstår at rådmannen har som oppgave å synliggjøre den økonomiske situasjonen, men at kuttene i kultursektoren, som nå foreslås er så grove at det må reageres.

Foto: NRK / NRK

Lover andre prioriteringer

Per Magnus Finnanger Sandsmark sier at han forstår at rådmannen har som oppgave å synliggjøre den økonomiske situasjonen.

– Vår oppgave er å prioritere politisk, sier Sandsmark.

Han mener at dersom de foreslått kuttene fra rådmannen blir vedtatt, får kultursektoren den kraftigste beskjæringen i budsjettet av alle.

- Det er klart at alle sektorer skal være med å spare, men med et slikt forslag struper vi kultur- og ungdomslivet, og det kuttes mer enn i noen annen sektor, sier Sandsmark.

Han varsler et helt annet budsjett fra posisjonspartiene (V, H, Sp, MDG og Krf) den 1. desember i år.

– I vår samarbeidsplattform står det at frivillighet og barn og unge er våre hovedprioriteringer. Det er klart at man vil se det igjen i budsjettet, sier Sandsmark.

– Jeg har ingen kommentarer til budsjettet for 2012 nå enn det som framkommer av rådmannens forslag til budsjettet, sier rådmann Per Egil Pedersen i en sms til nrk.no.

Rockehuset Halden

HÆLA I TAKET. Rockehuset er et samlingspunkt, der unge fra hele byen og med fans av mange ulike trender innen musikk samles til felles hygge.

Foto: Privat

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Full jubel på tribunen

    De rundt 30 sarpingene på hjemmebanen til HNK Rijeka feiret ellevilt etter at laget deres vant.

    Sarpinger på kamp
    Foto: Sebastian Nordli/NRK
  • Se nyhetene fra Østfold 23:11

    Martin Tangen-Schmidt gir deg nyhetene fra Østfold klokka 22:55.