NRK Meny
Normal

– Halden Fengsel opererer utenfor loven

Det mener Kriminalomsorgens Yrkesforbund (KY) som varsler søksmål mot staten. De vil ha slutt på det de mener er ulovlig bruk av midlertidige tilsettinger ved fengselet.

Halden fengsel

Kriminalomsorgens Yrkesforbund mener Halden Fengsel opererer utenfor loven.

Foto: Sebastian Nordli / NRK

Leder i Kriminalomsorgens Yrkesforbund (KY), Knut Are Svenkerud, liker dårlig hvordan Halden Fengsel behandler midlertidige ansatte.

Knut Are Svenkerud

Leder i Kriminalomsorgens Yrkesforbund, Knut Are Svenkerud.

Foto: Kriminalomsorgens Yrekseforbund (KY)

– Kriminalomsorgen skal være gode på menneskebehandling, men når det gjelder egne ansatte er de ikke gode, og det er det vi ber om å få rydda opp i nå.

Han forteller at Halden fengsel er et flaggskip i norsk kriminalomsorg, men langt fra er et flaggskip når det gjelder behandling av de ansatte.

Fire ansatte krever fast stilling

Fire av KY sine medlemmer har krevd fast tilsetting ved Halden Fengsel, men har så langt ikke blitt hørt. Over flere år har de vært i ulike midlertidige kontrakter.

Etter fire år som midlertidig ansatte har man krav på fast jobb ifølge Tjenestemannsloven, men Halden Fengsel bytter bevisst ut ansatte før det har gått fire år, forteller Svenkerud.

– Det vi ser arbeidsgiver gjør her, er det vi kaller ulovlig lufting. De ansatte får ikke fornyet kontrakten sin, så blir de stående en stund ute og så blir de tatt inn igjen på et senere tidspunkt.

Detter er dårlig personalbehandling og i strid med Tjenestemannsloven, sier Svenkerud.

Det vi ser arbeidsgiver gjør her, er det vi kaller ulovlig lufting.

Knut Are Svenkerud, leder av Kriminalomsorgens Yrkesforbund

– Sosial dumping

To av de ansatte som krever fast tilsetting har gjennomført fengselsskolen.

Svenkerud forteller at det ansettes nye ufaglærte, samtidig som faglærte ikke tilbys fast jobb. Det blir en bruk og kast mentalitet, mener han.

– Dette ligger tett opp mot det vi i dag kaller sosial dumping. Staten bruker tross alt ganske mange millioner på å utdanne faglærte profesjonelle tjenestemenn, og Halden fengsel som et nytt og moderne fengsel trenger den faglærte arbeidskrafta.

Det innebærer dessuten et sikkerhetsproblem når andelen ufaglærte blir stor, skriver KY i sitt søksmålsvarsel.

(Artikkelen fortsetter under)

Halden Fengsel
Foto: NRK

Kriminalomsorgen gjennomgår saken

Assisterende regiondirektør i Kriminalomsorgen region Øst, Rune Trahaug sier de ikke vil kommentere de konkrete sakene.

På spørsmål om Halden Fengsel erstatter midlertidige ansatte med nye midlertidige ansatte svarer han slik;

– Generelt har vi ikke tilstrekkelig fagutdannede fengselsbetjenter og må bruke vikarer uten etatsutdanning i enkelte perioder. Dette er en problemstilling ikke bare i Halden.

– Men nå sier KY at det er ansatte i Halden som har gått i over fire år, og som også har fengselsskolen, og som ikke får fast jobb?

– Da er det ikke tilstrekkelig antall ledige årsverk, vil jeg anta.

– Vil dere se på praksisen ved Halden Fengsel når det gjelder midlertidige ansatte?

– Vi vil gå gjennom den konkrete saken. Hvis det er grunnlag for det etter en gjennomgang, så vil vi ha en dialog med Halden Fengsel. Men dette er en generell problemstilling for hele etaten og ikke spesielt for Halden, sier Trahaug.

Håper saken vil skape presedens

Kriminalomsorgens Yrkesforbund mener på sin side at Halden Fengsel har et permanent behov for ansatte, et behov de dekker med midlertidig arbeidskraft.

Lederen i KY håper å få en avklaring i retten slik at det kan ryddes opp i ansettelsene ved norske fengsler.

– Hvis denne saken ender i domstolen og vi får medhold, så vil den bli såkalt allmenngyldig. Da må alle andre fengsler rette seg etter dommen og gjennomføre tilsettinger i henhold til loven.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sarpsborg innebandy-kvinner ute

    Sarpsborg tapte to kamper og spilte en uavgjort i helgens NM-sluttspill i innebandy. Dermed går de ikke til NM-semifinalen.

  • Slevik til semifinale

    Slevik slo Gjelleråsen for trede gang denne uka og er klare for semifinalen i NM-sluttspillet i innebandy. Kampen endte 6-4, etter at Fredrikstad-laget lå under 4-1 i andre periode.