NRK Meny
Normal

– Klumpene kan true fuglelivet

Ornitolog Rune Aae mener disse klumpene kan være skadelige for fuglelivet på Hvaler.

Gule klumper Hvaler

De gule klumpene har vært et mysterium, men i går ble det klart at de inneholder vegetabilsk olje og mindre mengder løsemidler.

Foto: Anne Marit Kolbeinsen

De gule klumpene som har drevet i land på Hvaler kan være en trussel for fuglelivet i området, mener Rue Aae i Norsk ornitologisk forening.

Runa Aae

Rune Aae i Norsk ornitologisk forening er redd for at de gule klumpene kan være skadelige for fuglelivet.

Foto: Anders Winlund / NRK

Brannsjefen i Fredrikstad og Hvaler, Øystein Hansen, kunne i går fortelle at de gule klumpene inneholder vegetabilsk olje og små mengder løsemidler.

Mengdene skal ikke være helseskadelige for mennesker, men det betyr ikke at de er ufarlige for fugler, mener Aae.

– Mindre mengder hører til en skala som gjelder oss mennesker, men en fugl trenger ikke å oppleve dette som mindre mengder.

– For en fugl kan dette være ganske skadelig. Mange syns kanskje det er en god smak på dem i tillegg, som gjør at de kan spise mye av det.

Mystiske klumper på Hvaler

Frivillige på Hvaler har allerede vært ute og samlet sammen flere av klumpene som er skyldt i land. Resten av arbeidet blir en sak for kommunen.

Foto: Christin Olsen/NRK

Kommunen rydder vekk klumpene

Brannsjef Øystein Hansen vet ikke hvordan de gule klumpene kan påvirke fuglelivet.

– Det får fagfolkene ta seg av. Statens Naturoppsyn har kontor på Skjærhalden på Hvaler, og de samarbeider med Fylkesmannens miljøvernavdeling, sier han.

Hvaler kommune har tatt over arbeidet med å rydde vekk klumpene som fremdeles ligger i skjærgården, i samarbeid med Statens Naturoppsyn og Fylkesmannen.

Ornitolog Rune Aae mener det er viktig at ryddingen skjer raskt.

– Det hersker usikkerhet om hvorvidt denne giften påvirker fuglene i noen særlig grad. Men all forsøpling som kan fjernes så fort som mulig er veldig greit å få bort.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Stort jernalderfunn i Rygge

    Arkeologer har funnet rester av rundt femti hus og femten graver i området ved Carlberg gård, Dilling og Såstad i Rygge. Det skriver Moss Avis. Utgravingene skjer i forbindelse med utbyggingen av nytt jernbanespor.

  • Kontroll på brannen

    Brannvesenet i Moss har kontroll over brannen i Dyreveien. I følge politiet har brannen startet i en røykvarsler med batteri som lå i et skap. Skader på skap, klær og tak.