NRK Meny
Normal

Ingen vet hva dette er

Gule klumper flyter i land på Hvaler.

Gule klumper flyter i land på Hvaler, og ingen vet hva det er.

Anne Marti Kolbeinsen forteller at klumpene kan minne og eggerøre etter at fuglene har vært og hakket på dem.

Noen mystiske gule klumper flyter i land flere steder på Hvaler. NRK.no har fått flere henvendelser fra folk som lurer på hva det er.

– Jeg har aldri sett noe lignende før. Men det driver alt mulig rart inn her. Vi er veldig nysgjerrige på hva dette er og hvor det kommer fra, sier Anne Marit Kolbeinsen, som har sendt inn flere bilder av de gule klumpene.

Sendt til analyse

Gule klumper Hvaler

Disse gule klumpene flyter i land flere steder på Hvaler.

Foto: Anne Marit Kolbeinsen
Mystiske klumper på Hvaler

Frivillige på Hvaler har vært ute og samlet sammen alle klumpene som er skyldt i land.

Foto: Christin Olsen/NRK

Klumpene har et tynt hvitt lag på utsiden og en hard, gul kjerne, som er full av fett eller olje. Den gule kjernen smuldrer opp når man tar på den, og får en flytende konsistens når man har hatt den i hendene i noen sekunder.

Massen har en svak lukt og smelter når man forsøker å tenne på den, men den brenner ikke.

De gule klumpene kommer sannsynligvis fra svenskesiden, og ble først oppdaget av mannskapet på Koster-fergene, og senere av redningsskøyta.

– Klumpene er sendt til et analysefirma i Kambo, som er eksperter på mikrobiologiske og kjemiske analyser. Vi har fått beskjed om at vi kanskje får svar på hva det er i løpet av ettermiddagen i dag, sier beredskapsleder Tormod Lindberg på Hvaler til NRK.no.

Han sier at kommunen og skjærgårdstjenesten avventer situasjonen til de har fått prøvesvarene.

– Vi må vite hva dette er snakk om før vi kan sette i gang eventuelle tiltak. Inntil videre gjør vi ikke noe videre med dette.

Flere av våre lesere spekulerer i om klumpene rett og slett kan være hvalspy, eller såkalt ambra.

– Bruk verneutstyr

Ifølge den svenske avisa Bohusläningen kan de gule klumpene stamme fra slimbelter i Kosterhavet.

Lindberg sier til NRK at fuglene på Hvaler har startet å spise av klumpene.

– Det kan jo tyde på at det er noe mat i dette for dem. Sjø- og fuglelivet der er veldig sårbart, men det er ikke funnet noen døde fugler enda.

Gule klumper Hvaler

Et analysefirma har tatt prøver av de gule klumpene.

Foto: Anne Marit Kolbeinsen / Privat

Anne Marit Kolbeinsen er bekymret for at fuglene spiser av klumpene.

– Det er mye fugl her, og hvis de spiser dette og det er giftig, så kan de jo dø. Vi er midt i Nasjonalparken og synes at dette er veldig trist, sier hun.

Flere beboere, hytteeiere og andre frivillige har startet å samle sammen klumpene og lagt dem i store plassekker og kasser.

Tormod Lindberg er takknemlig for ryddearbeidet, men ber folk utvise forsiktighet.

– Det er for så vidt bra at frivillige er ute og rydder, men det er viktig at de bruker verneutstyr. Vi vet jo ikke om dette er noe som det er farlig å ta i. Jeg håper og forventer at vi får svar på hva disse klumpene er allerede i dag, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mistenkt for fyllekjøring

    En mann i 20 årene ble stanset av UP på Rolvsøy i Fredrikstad lørdag formiddag. Han er mistenkt for å ha vært alkoholpåvirket da han kjørte bil.

  • Nei til sammenslåing

    Sorenskriver i Sarpsborg tingrett, Thor Linde, mener det ikke har noen hensikt å innføre felles ledelse av tingrettene i Fredrikstad og Halden. Domstoladministrasjonen vurderer dette fordi sorenskriveren i Halden slutter i sin stilling i mai. Linde mener derimot at domstolene i Østfold bør slås sammen og samles ett sted i fylket for at forslaget skal ha effektiviseringsgevinst.