NRK Meny
Normal

– Ingen skal kunne nekte å kjøre med førerhunder

Taxisentralen lover strengere reaksjoner mot drosjesjåfører som nekter å hente kunder med førerhund.

Thomas Jacobsen

FORNØYD: Styreleder Thomas Jacobsen i Taxisentralen AS er glad for at de nå selv kan straffe sjåfører som nekter å ha med kunder med førerhund.

Foto: Camilla Næss / NRK

Torsdag kveld vedtok fylkespolitikerne å gi drosjesentralene større fullmakter til å pålegge sjåførene oppdrag de i utgangspunktet ikke ønsker seg. Det er styreleder Thomas Jacobsen i Taxisentralen AS godt fornøyd med.

– Vi har hatt liten mulighet til å drive internjustis, men det får vi nå som de første i landet, sier han til NRK.

Skjerper avtaleverket

Tidligere denne uken ble det kjent at blinde og svaksynte med førerhund ofte blir stående igjen fordi drosjesjåførene ikke vil ha hunder i bilene. Det har drosjesentralene i Østfold reagert på, men til nå har de ikke hatt muligheten til å selv straffe disse sjåførene. Det får de altså nå.

– Alle drosjeeierne som kjører for oss skal ha skrevet under en transportøravtale, og jeg kan garantere at den kommer til å inneholde ganske strenge føringer på at ingen kan nekte å kjøre kunder med førerhund, sier Jacobsen.

Leder for samferdselskomiteen i Østfold fylkeskommune, Olav Moe (KrF) mener dette er en løsning som både kunder, drosjesjåfører og sentralene bør være fornøyde med.

– Nå blir det i større grad drosjesentralene som får mulighet til å håndheve brudd på de føringene vi har, og kvalitetssikre kravene som stilles til sjåfører. Det blir mulig å løse problemene der de oppstår, og det gir drosjesentralene vesentlig større fullmakter, sier han til NRK.

– Utestengelse

For at vedtaket fra fylkestinget skal tre i kraft må det gjennom generalforsamlingen for alle drosjesentralene i Østfold i april, men styrelederen i Taxisentralen AS tror ikke det blir noe problem å få det gjennom.

– Det eksisterer et skriv fra departementet fra 2006 som sier at selv ikke allergi er noen grunn til å nekte å kjøre førerhund, sier Jacobsen.

Og ved fremtidige brudd på dette kravet lover han strenge reaksjoner.

– Alt fra gebyrer til utestengelse, og i verste fall inndragning av kjøreseddelen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mange snur på E6

    Etter mange meldinger om biler som snur på E6, har en patrulje fra Politiet i Follo tatt førerkortet fra person som rygget på E6 i Ås.Det skriver Politiet på Twitter.

  • Navn på syvåring frigitt

    Det var den syv år gamle Abdirahman Abdiriza Abdullahi som ble funnet død i folkeparken i Askim natt til onsdag. Politiet friga navnet på syvåringen i ettermiddag i samråd med familien.