NRK Meny
Normal

– Husker «kebabkommentaren» godt

Tidligere ishockeydommer Svein-Erik Edvartsen er overrasket over at man fremdeles finner tegn til rasisme i norske ishockeyhaller.

Svein-Erik Edvartsen

Tidligere toppdommer i ishockey Svein-Erik Edvartsen ble kalt 'Norges største kebab' av Stjernentilhengere i 2004.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

I 2004 ble tidligere ishockeydommer og nåværende administrerende direktør i Lørenskog Svein-Erik Edvartsen kalt «Norges største kebab» av Stjernentilhengerne under en kamp mot Sparta.

– Jeg husker den episoden godt. Men det er ikke noe veldig vondt minne som sitter igjen hos meg. Det var et impulsivt rop fra Stjernensupporterne den gang, og det ble løst veldig profesjonelt, sier Edvartsen til NRK.no i dag.

Voldsom oppmerksomhet med en gang

Edvartsen er imidlertid overrasket over at det fremdeles finnes tegn til rasisme på norske idrettsarenaer ni år etter at han selv opplevde å bli hetset.

Tommy Kristiansen

Tommy Kristiansen hevder han ble hetset av supportere fra Stjernen i helgens kamp.

Foto: Ommund Sola

I går skal Stjernensupportere ha ropt blant annet «Tommy sigøyneren» og «din jævla taterunge» til Stavanger-spiller Tommy Kristiansen.

– På generelt grunnlag kan jeg si at det er uheldig med rasisme i norsk ishockey, uansett hvor det skjer. Det er selvfølgelig ingen som ønsker rasistiske ytringer i norsk ishockey. Men etter at det skjer noe med rasisme i norsk idrett blir det voldsom oppmerksomhet rett i etterkant, også dør det ut etter hvert, sier Edvartsen.

Han ga seg som ishockeydommer i 2007, da han ble FIFA-dommer i fotball. Han er klar på at episoden i Stjernehallen ikke hadde noe å gjøre med den avgjørelsen å gjøre.

– På ingen måte. Jeg hadde flere flotte opplevelser både i Stjernehallen og andre norske ishaller etter episoden i 2004. At jeg ble FIFA-dommer var ene og alene årsaken til at jeg ga meg som ishockeydommer.

Les også:

Husker gode samtaler

Daglig leder Trond Magnussen i Stjernen sier i dag til NRK at han ønsker å ta kontakt med Tommy Kristiansen og be om unnskyldning på vegne av Stjernen.

– Han har ikke svart meg, men jeg vil prøve å få tak i ham igjen. Det er viktig for meg å ha en dialog med Tommy. Vi beklager det som har skjedd. Det er ikke slik vi ønsker å ha det her i Stjernehallen, sier han.

Svein-Erik Edvartsen tror Stjernen løser saken på riktig måte.

– Det jeg husker fra 2004 er veldig flotte og gode samtaler med Stjernen, Ishockeyforbundet og Red Beavers (Stjernens tidligere supporterklubb journ.anm.). Jeg opplevde at alle partene tok den saken på det største alvor, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se TV-nyhetene 22.55