NRK Meny
Normal

– Har Frp gitt opp å redde Rygge?

Frps utspill om et lukket asylmottak på Rygge får Arbeiderpartiets stortingsrepresentant til å spørre om Frp har gitt opp å redde den militære aktiviteten på Rygge.

Irene Johansen

Irene Johansen mener Østfold Frp ikke holder sine løfter rundt Rygge flystasjon.

Foto: Arbeiderpartiet / NRK

Tidligere denne uken lanserte Frps forslag om et lukket asylmottak på Rygge når Forsvaret flytter ut fra Rygge flystasjon.

– Da vet vi hvor folk er og vi unngår at mange tusen mennesker stikker av fra asylmottaket og lever i skjul og under falsk identitet i Norge, sa Fremskrittspartiets stortingskandidat Erlend Wiborg.

– Frp har med dette stadfestet at de er for Regjeringens vedtak om å redusere den militære aktiviteten på Rygge! Ikke et ord om at Frp vil reversere regjeringens vedtak om reduksjon av den militære aktiviteten på Rygge, slik Ulf Leirstein og Erlend Wiborg har lovet i Østfolds medier, ikke om, men når de kommer i regjering, sier Irene Johansen til NRK.no.

– Et bygg med 20 rom tar ikke stor plass

Ulf Leirstein

Ulf Leirstein mener kampen om Rygge ennå ikke er tapt.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Medlem av justiskomiteen på Stortinget, Ulf Leirstein (Frp) avviser at de har gitt opp å redde den militære aktiviteten på Rygge.

– Et lukket mottak med 20 plasser på Rygge tar ikke veldig stor plass. Vi som kjenner litt til Rygge vet hvor stort det området er. Et bygg som inneholder 20 romer ikke store greiene og det kommer ikke i konflikt med å videreføre noe, sier han.

– Så ved et regjeringsskifte, så skal dere reversere vedtaket om å redusere aktiviteten på Rygge?

– Vi er ikke forpliktet av den forsvarsplanen som er vedtatt. Kommer vi inn i forsvarsdepartementet så kommer vi med vår egen plan som vi kan presentere for Stortinget. Jeg er veldig overbevist om å få en annen plass for Rygge.

– Hvilken plass vil Rygge få da?

– Det kommer an på hvor mye som er gjort innen vi kommer i regjering. De jobber raskt nå og jeg mener det er klare instrukser på at mest mulig ødelegges for oss ved et regjeringsskifte, sier Leirstein.

– Dette er den brente jords taktikk De jobber fortere nå enn det de har pleid å gjøre. Her skal det legges så mye kjepper i jula at vi ikke får reversert, hevder Leirstein.

LES OGSÅ:

– Dette har ingen troverdighet

Irene Johansen kjøper ikke Leirsteins argumenter. Hun mener det hele er et dårlig valgkamputspill.

– De hadde besøk av Frps nestleder og da hadde de muligheten til å stadfeste lovnadene de har kommet med lokalt. Det ble ikke nevnt med et ord. De har rett og slett ikke fått med seg ledelsen sentralt på det. Jeg synes det hele høres ut som et valgkamputspill som ikke har troverdighet, sier Johansen.

– Leirstein hevder dere driver med den brente jords taktikk og jobber fort for å stikke kjepper i julene for dem. Gjør dere det?

– Nei, her må det seriøsitet til. En kan ikke presse gjennom vedtak for å stikke kjepper i jula for neste regjering. En ny regjering har god tid til å gjøre om på det. Dette er bare tåkelegging av at de har gått tilbake på lovnader. Nå må de være ærlige å stå frem og si hva de mener, sier hun.

– Angående framdriftsplanen så skal det meste av endringene gjennomføres innen utgangen av 2014, med andre ord god tid til reversering om man vil.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • En person omkom

    Politiet bekrefter nå at en person omkom etter å ha blitt påkjørt av toget på østre linje. Ulykken skjedde på strekningen mellom Knapstad og Spydeberg.

  • Østfoldinger i landslagstropper

    Fetterne Tarik og Mohamed Elyounoussi er med i troppen til privatlandskampene mot Island og Panama. Det opplyste Norges Fotballforbund i dag.

    Isabell Herlovsen er med i troppen til kvinnelandslagets VM-kvalifiseringskamper mot Irland. Det samme er Ina Gausdal fra Sarpsborg. Uttaket ble offentliggjort tirsdag.