NRK Meny
Normal

– Folk er engstelige for ulven

I Rømskog er frykten for ulv så stor at folk ikke tør å gå alene i skogen. – Ulvefrykten skaper hindringer for det forebyggende helsearbeidet, sier ordføreren.

Ulv

Ulven i Rømskog skremmer innbyggerne fra å gå turer i skogen.

Foto: Colorbox

Kommunen behandler i kveld sin høringsuttalelse til forvaltningsplanen for store rovdyr, der de blant annet peker på negativ helseeffekt av at folk frykter skog og mark.

Ulveflokken som er sporet i kommunen kan være på opp til 13 dyr. Dyrene har ved enkelte tilfeller oppholdt seg tett innpå befolkningen. Viltnemnda har nå bedt folk om å kontakte politiet hvis ulvene blir for pågående.

– Folk er engstelige

Kari Pettersen (KrF)

Kari Pettersen (KrF) er ordfører i Rømskog.

Foto: Tomas Berger/NRK

Ordfører i Rømskog, Kari Pettersen (KrF), sier til NRK at de føler at de ikke blir tatt på alvor og at folk er redde.

– Når vi vet at vi har Norges største tetthet av ulv, så tror jeg det er til skrekk for de fleste som bor i bygda.

– Folk er engstelige. Rovdyrfrykt og ulvefrykt er et reelt problem i befolkningen. Kommunelegen vår ser det som en utfordring når folk skal motiveres for fysisk aktivitet utendørs, forteller Pettersen.

– De siste årene har det skapt hindringer i det forebyggende helsearbeidet, fortsetter hun.

Anne Marie Høisveen

Anne Marie Høisveen er redd for å møte på ulven når hun er ute og går.

Foto: Tomas Berger/NRK
Innbyggerne er skremt

Skogen i Rømskog har nærmest blitt tømt for folk. Når innbyggerne her skal gå tur her velger de å gjøre det langs veiene.

– Jeg kommer til å være livredd hvis jeg treffer på ulven ute i skogen eller i bakken hjemme, sier Anne Marie Høisveen.

– Jeg er ikke veldig glad i å gå i skogen. Det er stort sett på grunn av ulven. Man vet at den lusker rundt og det er ikke noe trivelig, sier Yvonne Lauritzen.

Bestanden i Rømskog er såkalt grenseulv, som ikke teller i den norske forvaltningen. Dermed kan bestanden heller ikke reguleres.

Vil ha med grenseulv i den norske forvaltningen

Når kommunen legger frem sin høringsuttalelse i kveld, kommer de til å stå på at grenseulven må telle med i den norske forvaltningen.

– Forutsetningene for en fornuftig forvaltning er kunnskap om bestand og tilvekst. Vi opplever at det til nå har handlet om å tåkelegge de faktaene, sier hun.

– I vår uttalelse til en revidert forvaltningsplan for store rovdyr vil vi peke på to ting; det ene er rammer for rovviltforvaltningen og det andre er rovvilt og utfordringer i vår region, utdyper ordføreren.

Se TV-reportasje:

I Rømskog er frykten for ulv så stor at folk ikke tør å gå alene i skogen. I kveld behandler kommunen sin høringsuttalelse til forvaltningsplanen for store rovdyr, der de blant annet peker på negativ helseeffekt av at folk frykter skog og mark.

Innbyggerne er redde for ulven

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Buss og bil kolliderte

    En person er lettere skadet etter at en bil og en buss har kollidert like ved Fredrikstadbrua på Gamlebysiden. Personen var passasjer på bussen, opplyser politiet på Twitter.

  • Mulig drukningsulykke i Halden

    Nødetatene har rykket ut til Tistedal i Halden etter melding om en mulig drukningsulykke. Det er funnet en livløs mann på stedet. Helsepersonell utfører livreddende førstehjelp på vedkommende.