– Etterforskningen avdekket ukultur i FFK

Flere ledere og tidligere spillere får reaksjoner i Piiroja-saken.

Beslag i Piiroja-saken

Politiet mener det har vært en ukultur i klubben over mange år. I desember 2011 aksjonerte politiet mot klubbens administrasjon,

Foto: Varfjell, Fredrik / Scanpix

Politiet er ferdige med å etterforske mistankene om skattekriminalitet i Fredrikstad fotballklubb.

– Etterforskningen har avdekket en ukultur i klubbens ledelse over flere år, med manglende ledelse og kontroll, sier politiadvokat Kåre Solvoll ved Østfold politidistrikt.

– Ledernes manglende evne til dokumentasjon og kontroll, og påfallende manglende hukommelse, er årsaken til at så mange ble mistenkt, noe som igjen medførte mer etterforskning enn antatt, sier han videre.

– Anses som uskyldige

To spillere er siktet i saken en unndragelse av skatt på til sammen to millioner. En tredje spiller ble også etterforsket, men saken er henlagt på grunn av bevisets stilling.

– På generelt grunnlag er det viktig å minne om at påtalemyndigheten har
bevisbyrden i straffesaker som skal føres for retten. For dem som har fått saken sin henlagt, er det ikke funnet bevis for skyld og de er å anse som uskyldige, sier Solvoll.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Politiadvokat Kåre Solvoll sier at nye siktelser kan komme i dag

Politiadvokat Kåre Solvoll har hatt ansvar for etterforskningen.

Foto: Anders Winlund

I tillegg er fem tidligere ledere bøtelagt for medvirkning til skatteunndragelse og manglende dokumentasjon.

I går ble det klart at siktelsen mot tidligere FFK-direktør Morgan Andersen er frafalt. Også saken mot 12 andre personer er henlagt på grunn av bevisets stilling.

– Glade for at prosessen er ferdig

Daglig leder i Fredrikstad Fotballklubb, Geir Bakken, kom inn i klubben 1. september i fjor.

Han kan derfor ikke svare på uttalelsene om at ledelsen i klubben hadde «manglende evne til dokumentasjon og kontroll» da etterforskningen pågikk.

Geir Bakken

Geir Bakken, daglig leder i Fredrikstad Fotballklubb.

Foto: Shemsi Bunjaku

– Det som Solvoll uttaler i pressemeldingen får stå for hans regning. Vi registrerer det som er hovedpunktene her. En sak som har pågått over lang tid og vært en stor belastning for FFK som klubb blir nå avsluttet fra politiets side, sier Bakken til NRK.no.

– Vi er glade for at politiet nå er ferdige med sin prosess. Hvis det kommer nye ting fra Skatt Øst så får vi ta det når det dukker opp. Vi er opptatt av å opptre ryddig og utvikle fotballaget vårt videre i 2014, fortsetter han.

Så langt har det ikke lykkes NRK Østfold å komme i kontakt med noen i den tidligere FFK-ledelsen.

Foretaksstraffer og bøter

Etterforsking og mediegransking av Piirojas avtaler startet sommeren 2009, da det ble kjent at daværende Fredrikstad FK betalte en million kroner i året til et estisk agentselskap i kjølvannet av Raio Piirojas kontrakt med klubben.

Et snaut år senere ble etterforskningen lagt ned av Skatt Øst, som ikke fant grunn til å anklage Fredrikstad FK for juks.

Skatt Øst startet ny etterforskning sommeren 2011. Spilleren hadde meldt overgang til nederlandske Vitesse, men i november tok kemneren arrest i drøyt en million kroner av Piirojas eiendom i Fredrikstad.

I desember 2011 aksjonerte politiet mot klubbens administrasjon, og tok beslag i store mengder papir- og datadokumenter.

En foreløpig konklusjon ble nådd sommeren 2012. Da fikk to FFK-selskaper foretaksstraffer på henholdsvis 100.000 og 300.000 kroner, tre tidligere ledere ble også bøtelagt med 25.000 kroner hver.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Operaen kan vinne publikumspris

    Norsk Publikumsutvikling har nominert Opera Østfold til en publikumspris. Operasjef Pål Scott Hagen sier de er nominert for aktivitetene de har utenfor de store opera-oppsetningene på Fredriksten festning, slik som pubkvelder, konserter på frivillighetssentraler og lignende.

  • Uhell ved Mosseporten

    Et trafikkuhell på av- og påkjøringen ved E6 kryss 14 Mosseporten retning sørover påvirker trafikken. Det er mulig å passere, ifølge Vegtrafikksentralen.