NRK Meny
Normal

– En omfattende, men svært viktig kontroll

Statens vegvesen har blitt nødt til å stanse langt færre vogntog enn fryktet under storkontrollen på grensa.

Kontrolleder Arne Lerhol

Kontrolleder Arne Lerhol er fornøyd med kontrollene av vogntog på Svinesund.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Denne uken har Statens vegvesen gjennomført en storkontroll på grenseovergangene ved Svinesund, Ørje og Magnarmoen i Hedmark.

På Svinesund har det så langt blitt stanset rundt 300 kjøretøy, forteller inspektør Arne Lerhol.

– Av de er det rundt 10 vogntog som ikke hadde dekk som holdt mål, og åtte som ikke hadde kjetting. Det er jammen ikke så mange feil som vi kanskje hadde trodd på forhånd, sier han.

Ingen plassbekymring

En tungbilkontroll av typen som blir gjennomført i disse dager er en omfattende prosess. Ifølge Lerhol tar det mellom 30 og 60 minutter å undersøke hvert enkelt vogntog.

– Det er ikke bare å slippe vogntogene gjennom. Vi kontrollerer dekk og kjetting, og sjekker at føreren har riktige dokumenter og førerrett. Dette er omfattende, men svært viktig arbeid, sier Lerhol.

Dersom førerne ikke har med seg riktig antall kjetting, eller er skodd med for dårlige dekk, så får de kjøreforbud og er nødt til å bli stående på kontrollplassen til feilen er utbedret.

Inspektør Arne Lerhol fryktet derfor at kontrollplassen skulle fylle seg raskt opp med vogntog. Det har så langt ikke vært et problem.

– Vi var bekymret for at det ikke skulle være nok plass, men det har vist seg å være en helt ubegrunnet bekymring. Det vi har prøvd å formidle har tydeligvis nådd frem.

Kontrollen avsluttes fredag ettermiddag.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kjørte inn i lyktestolpe

    En bilist har kjørt inn i en lyktestolpe i Industriveien i sarpsborg. Det var to personer i bilen og begge er sendt til sykehuset på Kalnes for sjekk.

  • Farlig på sjøen når det er fint vær

    Det at alkohol er involvert i så mange dødsulykker på sjøen viser hvor viktig alkovett-kampanjer er. Det sier generalsekretær Randi Hagen Eriksrud i alkovettorganisasjonen Av og til, underveis i sommerens Klar for Sjøen-kampanje. Det er nå, når været er finest det er farligst på sjøen, sier Eriksen.

    Hurtiggående båt