Hopp til innhold

Mener barn har lettere for å si nei på nett

Flere unge jenter sa nei da en 20 år gammel mann forsøkte å true dem til å gjøre seksuelle handlinger og filme seg selv. Fagfolk mener barn har blitt mer bevisste på nett.

Barn er blitt flinkere til å si nei i møte med overgrep på nett

Utdrag fra tiltalen mot en 20 år gammel mann fra Østfold.

Foto: Montasje

Jentene er i alderen 12-16 år, og den tiltalte mannen fikk kontakt med dem via Skype og Snapchat.

Men i tiltalen kommer det fram at selv om han truet med å voldta eller drepe jentene og deres foreldre, eller spre lettkledte bilder av dem på nett, var det flere av jentene som ikke gjorde som han ba om.

En av jentene fortalte også foreldrene sine om det hun hadde opplevd, noe som førte til etterforskning av mannen.

– Jeg tror barn har blitt bedre til å stå imot slike henvendelser, sier Elna Kristin Holbye, som er bistandsadvokat for fire av de fornærmede jentene.

Hun får støtte fra flere som jobber med barns sikkerhet på nett.

– Usikkerhet er bra

– Jeg ser at det har vært en endring i de ti årene jeg har jobbet med dette, sier Nelli Kongshaug, som leder Kors på halsen – Røde Kors sitt samtaletilbud til barn og unge.

Nelli Kongshaug

Nelli Kongshaug i Kors på halsen sier det ikke er lenge siden barn og voksne visste lite om nettvett.

Foto: Røde Kors

Hennes inntrykk er at flere år med nettvett-undervisning i skolen og bevisstgjøring av voksne har gjort barn bedre rustet til å si nei til overgripere på nett.

– I starten var det vanlig å bruke webkamera til å vise seg fram. Det er det ikke mange som gjør lenger. Ungdommer og barn er blitt flinkere til å ikke dele så mye informasjon om seg selv, og vet at de ikke skal møte fremmede de har møtt på nettet, sier hun.

Kongshaug forteller at vi skal ikke mange år tilbake før både barn og voksne visste svært lite om nettvett. Nå opplever de frivillige ved Kors på halsen at barn og unge tar kontakt fordi de er usikre på om det er lurt å treffe noen de har møtt på nettet.

– Den usikkerheten er et tegn på gode reflekser. Vi er ikke i mål ennå, men vi har kommet nærmere, sier hun.

Forsiktige med personlige opplysninger

Ifølge Medietilsynets Barn og medier-undersøkelse fra 2018 var det ni prosent flere som svarte at de hadde blokkert personer som hadde sendt uønskede seksuelle kommentarer sammenlignet med to år tidligere.

Kaja Hegg er Redd Barnas rådgiver på nettvett og gir foreldrene mye av æren for at barna vet mer.

– Man har fått en ny foreldregenerasjon som har vokst opp med sosiale medier og er mer bevisste, sier Hegg.

Kaja Hegg

Kaja Hegg i Redd Barna.

Foto: KJETIL GRUDE FLEKKØY / NRK

Jan Erik Kroglund har holdt foredrag om nettvett for organisasjonen Barnevakten i 18 år. Han ser en tydelig utvikling i barns kunnskap om hvordan de skal oppføre seg på nett.

– Barn i dag har mye mer kunnskap enn tidligere, men de må minnes på det. De er blitt mye mer forsiktigere med å gi ut adressen sin eller navnet på skolen de går på. Men de kan fort bli lurt til å gi bort telefonnummeret sitt hvis noen lover å fylle på kontantkortet deres, sier Kroglund.

Kommer til å tilstå

I tillegg til å forsøke å få unge jenter til å utføre seksuelle handlinger, er 20-åringen tiltalt for grov voldtekt og overgrep mot barn under 14 år, samt oppbevaring av overgrepsmateriale.

– Han er klar for å tilstå nær sagt alt, og har samarbeidet med politiet helt fra starten, sier mannens forsvarer Kristin Morch.

Rettssaken starter neste uke.