Hopp til innhold

Ga millioner til strandrydding

Marin forsøpling er et velkjent problem. I fjor delte Norge ut penger til flere tusen frivillige for å rense strender.

strandrydding

Blant annet på Hvaler i Østfold er det et stort problem med søppel som skylder i land.

Foto: Eivind Børresen, Skjærgårdstjenesten

CO₂ i atmosfæren
426,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

80 millioner kroner har blitt fordelt på 71 søkere som vil gjøre noe med forsøpling av hav og strender i hele Norge.

– Dette er nesten som å få telefon fra julenissen, sier Frigg Jørgensen i Longyearbyen.

Hun er administrerende direktør i den arktiske cruisenæringens interesseorganisasjon Aeco, som fikk tildelt 634.000 kroner.

– Svalbard ligger innerst i en blindvei av marin forsøpling fra Atlanterhavet. Strømmene går nordover og mye ender opp her. Men de strendene som har vært ryddet de siste årene viser at det går an å gjøre en forskjell, sier Jørgensen.

Stor interesse

Det kom inn søknader som samlet beløp seg til over 320 millioner kroner til 161 ulike prosjekter. Det gleder klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

– Vi ser at veldig mange engasjerer seg blant annet med å rydde i strendene. Marin forsøpling er et raskt økende globalt miljøproblem. Dette tar Norge tak i både internasjonalt og nasjonalt, sier han.

Se hele lista over tildelinger her (ekstern lenke).

Resultatet etter et ryddetokt på en strand på Svalbard

Her er litt av fangsten fra en strandrydding på Svalbard.

Foto: Oceanwide Expeditions

Turister plukker plast

Aeco har i flere år samarbeidet med Sysselmannen på Svalbard for å rydde strendene på øygruppa for søppel. Blant annet har deltakere på cruisene blitt oppfordret til å plukke plast de finner når de går i land.

I tillegg arbeider de nå med å redusere plastbruk på alle ekspedisjonsskipene. Det betyr at det vil bli færre plastutgaver av kopper, flasker, sugerør, poser, bestikk, tannpirkere på alle Aecos 50 medlemsskip.

– Vi går nå igang med å kartlegge hvor vi bruker plast på båtene i dag. Dermed er vi med på hele kjeden, fra å ikke tilføre mer plast til å rydde opp den som allerede er her, sier Jørgensen.

To reinsdyr har blitt ofre for et gammelt fiskegarn

Marin forsøpling kan være katastrofalt for dyrelivet. Her er det to reinsdyr som har satt seg fast i et fiskegarn, og måttet bøte med livet.

Foto: Oceanwide Expeditions

Engasjerte 7.000 mennesker

Oslofjorden friluftsråd fikk 3 millioner kroner av potten. I fjor hjalp over 7.000 frivillige til med å plukke marint søppel på strendene rundt Oslofjorden.

– Dette er en tillitserklæring, både til organisasjon og til alle de frivillige som deltar, sier styremedlem Paul Henriksen.

Friluftsrådet vil bruke pengene til å koordinere arbeidet videre. Men selv tusenvis av folk i arbeid, er bare en dråpe i havet.

– Det løser ikke det store bildet, for dette er et internasjonalt problem som roper på et enda større internasjonalt engasjement, sier Henriksen.