NRK Meny
Normal

Forventer pågang ut september

40 nye asylsøkere kom til Svinesund fredag kveld, og det høye antallet vil fortsette, mener flyktningorganisasjon.

syriske flyktninger

NØD: Hver dag denne uken mottok politiet på Svinesund mellom 20 og 40 asylsøkere daglig. Familier på flukt og i nød, kommer seg gjennom Europa og mot Norden. Her er syriske flyktninger på flukt.

Foto: BULENT KILIC / Afp

Rundt 40 asylsøkere ble tatt hånd om av politiet i Østfold bare fredag.

Det er ikke sånn at vi blir overbefolket av horder

Jon Ole Marthinsen, NOAS

De siste tre månedene har det kommet over 1.000 syriske flyktninger til Norge. Så langt i år har 6400 asylsøkere kommet til landet, viser tall fra Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

– Ikke krise og kaos

Mens 30 flyktninger, hovedsakelig fra Syria og Afghanistan, ble tatt hånd om torsdag, var tallet fredag 40, opplyser Østfold politidistrikt.

Også mandag kom det 40 flyktninger over grensa.

– Disse tallene er moderate sammenlignet med andre land. Tyskland har hittil mottatt cirka 220.000 asylsøkere, mens Sverige så langt har mottatt 46.000 flyktninger, forteller Jon Ole Marthinsen, seniorrådgiver hos NOAS, til NRK.

Jon Ole Mortensen

UVANLIG: Selv om det er vanlig med stor pågang av flyktninger i juli og august, er det uvanlig at det kommer 40 av gangen, sier Jon Ole Marthinsen i NOAS.

Han mener det ikke er grunn til å kalle dette en strøm, en flom eller en bølge av flyktninger, det Norge nå opplever.

I fjor kom rundt 11.480 flyktninger til landet, og han tror ikke det vil bli dramatisk større økning enn fjoråret.

– Norge har ikke fått det store presset og 40 flyktninger hver dag er håndterbart for Østfold politidistrikt. Det er ikke sånn at vi blir overbefolket av horder, sier han.

Han forklarer at juli, august og september er måneder de vanligvis opplever stor pågang av flyktninger, også på grunn av vær og vindforhold.

– Dette er verken krise eller kaos for Norge, men det høye antallet vil trolig fortsette ut august og september, tror han. Han anslår at vi i år vil lande på mellom 12-13.000 flyktninger.

– Må få ting på gli

Selv om 40 om dagen er mange i forhold til hva politiet er vant til å ta i mot, kan det by på logistikk-utfordringer for Politiets utlendingsenhet (PU), tror han.

Tollvesenet på Svinesund

PÅGANG: Det er travle dager på grensen mellom Norge og Sverige om dagen.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Det blir en annen logistikk per dag enn hva vi er vant til å motta. Det vi ser er at det er noen utfordringer i registreringen av asylsøknader hos PU, noe som må på gli.

Han tror ikke antall asylsøkere kommer til å gå ned de første månedene, spesielt ikke nå som mange tar den østlige ruten gjennom Serbia og Ungarn.

– Her ser vi høye ankomster og det kommer til å øke litt mer, det kommer ikke til å gå ned. Derimot tror jeg tallene vil falle i oktober, november og desember, sier han.

Han fortsetter:

– Det er et stort antall mennesker på flukt, vi opplever i dag den største flyktningkrisen siden 2. verdenskrig. Det er først og fremst nærområdene som har den største belastning og et lite mindretall kommer kommer til Europa.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Halden: Fylket bestemmer for mye

    Politikerne i Halden føler seg vingeklippet av fylkesplanen. Et enstemmig kommunestyre mener planen båndlegger store områder, og tar myndighet over hva som skal skje av bolig- og næringsutvikling bort fra kommunen. – Blir planen vedtatt tar vi saken til departementet, sier ordfører Thor Edquist (H).

    Halden kommune
    Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK
  • Rømskog mister helsestasjonen

    1. mai blir helsestasjonen i Rømskog flyttet til Helsehuset på Bjørkelangen. Det melder Rømskog kommune på sine nettsider. Rømskog skal slås sammen med Aurskog-Høland fra 2020, og flyttingen er et ledd i kommunesammenslåingen.