– Mange hadde hatt godt av å se dette

SV-leder Audun Lysbakken reiste til den greske øye Lesbos for å se flyktningkrisen med egne øyne. Først da forsto han omfanget.

Lysbakken

SV-leder Audun Lysbakken har hatt sterke møter med flyktninger på Lesbos. Han forteller at situasjonen er verre enn han hadde forestilt seg på forhånd.

Foto: Hans Vold Husum/SV

– Jeg møtte en far som sa til meg: «Vi er mennesker med hjerner og vi hadde aldri tatt med oss barna ut på denne turen hvis ikke vi måtte». Jeg tror det er det viktigste vi må forstå. At dette er mennesker som flykter fra krig, som ikke får hjelp i nærområdene og som ikke har noe valg, sier leder i Sosialistisk venstreparti, Audun Lysbakken.

Midt i valgkampen reiste han til Lesbos, en av øyene som har tatt imot et stort antall av de over 200 000 flyktningene som hittil i år har ankommet Hellas.

Lysbakken i leir

Lysbakken har besøkt flere midlertidige flyktningleirer under sitt opphold på Lesbos

Foto: Hans Vold Husum/SV

– Overgår alt jeg hadde forestilt meg

– Jeg trodde jeg var godt forberedt på det jeg skulle se her, men omfanget på denne flyktningkrisen og antallet barn som er her overgår alt jeg var i stand til å se for meg på forhånd. Jeg tror mange hadde hatt godt å av å se det jeg har sett her nede, forteller Lysbakken.

Audun Lysbakken

SV-leder Audun Lysbakken møtte en gruppe flyktninger som nesten druknet på første forsøk over havet. Her har de nettopp ankommet den greske øya Lesbos.

Foto: Hans Vold Husum/SV

I går viste nye tall fra den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) viser at 332 000 mennesker har reist over Middelhavet til Europa så langt i år.

Minst 2636 har omkommet på veien. De som lykkes ankommer land uten de nødvendige apparatene til å ta dem i mot.

– Grekerne gjør så godt de kan, men dette er et land i krise. Mye er overlatt til noen få frivillige ildsjeler og de få organisasjonene som er til stede. De trenger hjelp, sier Lysbakken.

Norge må bidra mer

– Lokale myndigheter fortalte meg at jeg var den første europeiske folkevalgte, med unntak av en tysker som har kommet for å se situasjonen selv. Det syntes jeg i seg selv er rystendende og det viser hvordan Europa vender denne situasjonen ryggen, forteller han.

Møtene med menneskene, besøkene i leirene og opplevelsen av å se stadig nye båter komme i land med flere flyktninger har gjort sterkt inntrykk på SV-lederen.

Lesbos

Tusenvis av flyktninger har kommet i land på Lesbos de siste månedene. Mens de venter på å reise videre nordover i Europa, bor de i midlertidige leire.

Foto: Hans Vold Husum/SV

Han mener det må opprettes et europeisk samarbeid for å løse krisen. Der må også Norge bidra, både med å ta imot flere flyktninger og ved å bevilge mer penger, hevder Lysbakken.

– Det vi må klare i Norge nå, er å flytte perspektivet i debatten ned hit. Jeg ønsker å bidra til at vi diskuterer flyktningkrisen med utgangspunkt i de virkelige ofrene. Nå fremstår det som om det er Norge og nordmenn som har mest å tape på denne situasjonen. Slik er det ikke.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt