NRK Meny
Normal

20 sauer trolig tatt av ulv

Flere sauer ble funnet drept eller hardt skadd etter et angrep, trolig fra ulv, ved Solbergfoss i Askim torsdag kveld.

Drepte sauer

DREPT: Hardt skadde og drepte sauer var synet som møtte rovviltkontakt Jan Kåre Lie og kollegene hans fra Statens Naturoppsyn. Torsdag kveld rykket de ut til Solbergfoss i Askim etter at bonden hadde oppdaget angrepet.

Foto: Hans Runar Kojedal / Spydeberg kommune

– Det var noen døde dyr og noen som var så skadde at de måtte avlives, sier Mats Finne i Statens naturoppsyn til NRK.

Han var selv ute og så på skadene torsdag kveld. Ifølge Finne var det rundt 20 dyr som er skadd eller drept, de fleste er lam.

– Det er trist når slike ting skjer. Våre vurderinger på stedet er at det er stor sannsynlighet for at det var ulv som sto bak angrepet, sier Finne.

Bonden som eier sauene ønsker ikke å kommentere saken.

Var inngjerdet

Det var sauebonden som oppdaget de døde sauene, men det var ingen vitner til selve angrepet. Mats Finne begrunner mistanken mot ulven med skadene på sauene.

Ulven biter kraftig over nakken, og knuser nakke og hode. I tillegg var noen dyr delvis oppspist.

– Nå skal vi skrive en rapport til rovviltansvarlig i Akershus og Østfold, så er det hun som tar en endelig avgjørelse på årsaken. Deretter får dyreeier en rapport fra oss og kan da eventuelt søke erstatning, sier Finne.

De døde sauene ble funnet på et skjermet beite som ligger i en bratt skråning ned mot Glomma. Området er gjerdet inn med vanlige sauegjerder, men ikke med strømgjerder.

Også for to år siden var det ulveangrep i området, ifølge Statens naturoppsyn.

– Jeg tror det kan være lurt for saueeiere i området å passe litt ekstra på nå. Det ville jeg gjort om jeg hadde hatt sau i området, forteller Finne.

Les også:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Møter i retten etter trusler

    En politibetjent i Østfold skal ha fått drapstrusler mot seg og sin familie av en mann som ble pågrepet i Fredrikstad. I dag må en 24 år gammel mann møte i Fredrikstad tingrett, tiltalt for grover trusler mot politibetjenten og hatefulle ytringer mot muslimer. Politiadvokat Jalal Khan sier truslene er alvolige. Mannens forsvarer, Øyvind Abrahamsen, ønsker ikke å kommentere saken før tingrettens behandling.

  • Mer flåttsykdom i Sverige

    Det er registrert rekordmange tilfeller av flåttsykdommen TBE i Vestra Götaland i Sverige så langt i år. I regionen som grenser til Østfold har 35 fått sykdommen så langt i år, mot 16 i hele fjor, ifølge Sveriges radio. Svenske helsemyndigheter anbefaler folk å vaksinere seg mot flåttsykdommen. I Norge er det kun registrert fem tilfeller av TBE så langt i år, melder Folkehelseinstituttet til NRK. Ingen av disse tilfellene var i Østfold, til tross for økningen rett over grensa.