NRK Meny
Normal

20 sauer trolig tatt av ulv

Flere sauer ble funnet drept eller hardt skadd etter et angrep, trolig fra ulv, ved Solbergfoss i Askim torsdag kveld.

Drepte sauer

DREPT: Hardt skadde og drepte sauer var synet som møtte rovviltkontakt Jan Kåre Lie og kollegene hans fra Statens Naturoppsyn. Torsdag kveld rykket de ut til Solbergfoss i Askim etter at bonden hadde oppdaget angrepet.

Foto: Hans Runar Kojedal / Spydeberg kommune

– Det var noen døde dyr og noen som var så skadde at de måtte avlives, sier Mats Finne i Statens naturoppsyn til NRK.

Han var selv ute og så på skadene torsdag kveld. Ifølge Finne var det rundt 20 dyr som er skadd eller drept, de fleste er lam.

– Det er trist når slike ting skjer. Våre vurderinger på stedet er at det er stor sannsynlighet for at det var ulv som sto bak angrepet, sier Finne.

Bonden som eier sauene ønsker ikke å kommentere saken.

Var inngjerdet

Det var sauebonden som oppdaget de døde sauene, men det var ingen vitner til selve angrepet. Mats Finne begrunner mistanken mot ulven med skadene på sauene.

Ulven biter kraftig over nakken, og knuser nakke og hode. I tillegg var noen dyr delvis oppspist.

– Nå skal vi skrive en rapport til rovviltansvarlig i Akershus og Østfold, så er det hun som tar en endelig avgjørelse på årsaken. Deretter får dyreeier en rapport fra oss og kan da eventuelt søke erstatning, sier Finne.

De døde sauene ble funnet på et skjermet beite som ligger i en bratt skråning ned mot Glomma. Området er gjerdet inn med vanlige sauegjerder, men ikke med strømgjerder.

Også for to år siden var det ulveangrep i området, ifølge Statens naturoppsyn.

– Jeg tror det kan være lurt for saueeiere i området å passe litt ekstra på nå. Det ville jeg gjort om jeg hadde hatt sau i området, forteller Finne.

Les også:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Frikjent etter 10 år

    10 år etter at en mann fra Sarpsborg ble dømt til ett års fengsel for voldtektsforsøk er han frikjent, skriver VG Saken ble gjenopptatt i lagmannsretten etter at han anket saken helt til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg og vant fram.

  • Overskudd i Eidsberg

    Eidsberg kommune gikk 30 millioner i pluss på driften i fjor av en samlet omsetning på 900 millioner kroner.

    Ifølge økonomisjef Ståle Rud skyldes overskuddet blant annet merinntekter på drøyt 8 millioner i skatt. Det mener han kommunen ikke uten videre kan regne med i år. forv