NRK Meny
Normal

20 sauer trolig tatt av ulv

Flere sauer ble funnet drept eller hardt skadd etter et angrep, trolig fra ulv, ved Solbergfoss i Askim torsdag kveld.

Drepte sauer

DREPT: Hardt skadde og drepte sauer var synet som møtte rovviltkontakt Jan Kåre Lie og kollegene hans fra Statens Naturoppsyn. Torsdag kveld rykket de ut til Solbergfoss i Askim etter at bonden hadde oppdaget angrepet.

Foto: Hans Runar Kojedal / Spydeberg kommune

– Det var noen døde dyr og noen som var så skadde at de måtte avlives, sier Mats Finne i Statens naturoppsyn til NRK.

Han var selv ute og så på skadene torsdag kveld. Ifølge Finne var det rundt 20 dyr som er skadd eller drept, de fleste er lam.

– Det er trist når slike ting skjer. Våre vurderinger på stedet er at det er stor sannsynlighet for at det var ulv som sto bak angrepet, sier Finne.

Bonden som eier sauene ønsker ikke å kommentere saken.

Var inngjerdet

Det var sauebonden som oppdaget de døde sauene, men det var ingen vitner til selve angrepet. Mats Finne begrunner mistanken mot ulven med skadene på sauene.

Ulven biter kraftig over nakken, og knuser nakke og hode. I tillegg var noen dyr delvis oppspist.

– Nå skal vi skrive en rapport til rovviltansvarlig i Akershus og Østfold, så er det hun som tar en endelig avgjørelse på årsaken. Deretter får dyreeier en rapport fra oss og kan da eventuelt søke erstatning, sier Finne.

De døde sauene ble funnet på et skjermet beite som ligger i en bratt skråning ned mot Glomma. Området er gjerdet inn med vanlige sauegjerder, men ikke med strømgjerder.

Også for to år siden var det ulveangrep i området, ifølge Statens naturoppsyn.

– Jeg tror det kan være lurt for saueeiere i området å passe litt ekstra på nå. Det ville jeg gjort om jeg hadde hatt sau i området, forteller Finne.

Les også:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Granskingsrapport utsatt

    Granskingsrapporten i varslersaken i Fredrikstad kommune blir utsatt igjen. Grunnen er at man vil forsøke å finne flere dokumenter og e-poster som ikke er arkivert. Rapporten skal finne ut av om påstanden om mobbing og trakassering av varslerne i kommunen stemmer. Rapporten vil ikke være klar før 1. mars neste år.

  • Melding om hest i myr

    Brannvesenet i Sarpsborg har rykket ut etter melding om en hest i en myr på Kampenesveien i Ise. Det melder Alarmsentral brann Øst på Twitter.