Hopp til innhold

Signe (2) kan takke søsteren for livet

Helen Johnsen (14) lærte livredning på skolen bare få uker før lillesøster Signe ble funnet livløs i et basseng. Det reddet livet til 2-åringen. Nå har Norsk Luftambulanse sluttet med skoleopplæringen: Det betyr rundt 150.000 færre livreddere hvert år.

Helen Johnsen reddet lillesøster Signe fra drukningsdøden

Helen Johnsen (14) reddet lillesøster Signe (innfelt) fra drukningsdøden. Her demonstrerer hun på en dukke hva hun gjorde for å få liv i Signe.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen/privat / NRK

Juli 2010. Familien Wiggen fra Moss vil aldri glemme den strålende sommerdagen i Danmark.

I et leid feriehus i Marielyst er store og små i full gang med en heftig vannkrig i hagen. Plutselig oppdager Geir Wiggen at døren inn til svømmebassenget står på gløtt.

I løpet av få sekunder er familiens sommeridyll over. Signe ligger livløs i bassenget. Hun er helt blå i ansiktet.

– Jeg kastet meg umiddelbart ut i vannet og fikk løftet Signe opp på land, men på grunn av et kragebeinsbrudd slet jeg med å komme meg opp av vannet. Akkurat hva som gikk gjennom hodet mitt husker jeg ikke, men jeg tenkte at «dette ser mørkt ut», sier faren.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Helen (14) hedres for redningsdåd

Se og hør familien Wiggen fortelle om ulykken i fjor sommer.

Hadde øvd på dukke

Det er da eldstedatteren Helen (14) trår til.

Hun har akkurat tatt et kurs i hjerte- og lungeredning på skolen før ferien, og setter umiddelbart i gang med hjertekompresjoner på lillesøsteren. Etter hvert klarer faren å komme seg opp av vannet, og begynner med munn til munn-metoden.

Han hadde nemlig selv øvd på livredning med datteren - på dukken hun fikk med hjem fra skolen.

De har fortsatt ikke fått kontakt med den lille jenta når ambulansen kommer. Pusten er imidlertid i gang igjen.

– Jeg var veldig bekymret for hvordan det skulle gå. Hvor lenge hun hadde ligget i vannet var usikkert, og vi fryktet at hun kunne ha fått en hjerneskade, forteller Geir.

Signe på sykehuset etter å ha blitt reddet fra drukningsdøden

Signe var ett døgn på sykehus etter ulykken, men slapp fra det uten skader. - Legene sier det kunne gått mye verre hvis det hadde gått noen flere sekunder, sier Geir Wiggen.

Foto: Privat

– Veldig, veldig stolt

Heldigvis endte marerittet godt. Etter et døgn på sykehus kunne Signe og familien dra tilbake i sommerhuset og fortsette ferien.

Men det var nære på. Ifølge legene kunne utfallet blitt tragisk hvis ikke Helen hadde vært så snarrådig.

– De sekundene var svært verdifulle. Helens livredning var helt utslagsgivende for at det gikk så bra som det gikk. Jeg er veldig, veldig stolt av henne. Det går nesten ikke an å sette ord på det, sier han.

LES OGSÅ:

Få uker før ulykken i Danmark hadde Helen og 7. klassen hennes på Ramberg skole i Moss hatt besøk av Norsk Luftambulanse.

Siden 2006 har de tilbudt livredningskurs til alle 7. klassene i landet. Elevene får se en DVD og øve seg på livredning på dukken MiniAnna, som de også får med seg hjem for å lære opp resten av familien.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Signe ved bassenget som hun seinere ble funnet livløs i.

Her er Signe fotografert ved bassenget hvor hun senere ble funnet livløs. - Døren inn til svømmebassenget hadde ikke smekket helt igjen og hun bestemte seg for å benytte sjansen til å ta en tur på sklia på egenhånd. Det gikk veldig fort, forteller far Geir Wiggen.

Foto: Privat

– Trist at det er slutt

Så langt har rundt 650 000 barn og foreldre dratt nytte av opplæringen, ifølge Norsk Luftambulanse.

Men nå er det slutt. Prosjektet ble lagt ned i fjor fordi driftskostnadene ble for høye. Generalsekretær i Norsk Livredningsselskap, Laila Hulleberg, synes det er trist.

– Det er dumt fordi Norsk Luftambulanse har hatt et kjempefint opplegg på skolene. Jeg har selv barn som har tatt kurset, og det var både enkelt og bra. Vi jobber jo for at livredning skal være en viktig del av skoleopplæringen, sier Hulleberg til NRK.no.

Presseansvarlig i Norsk Folkehjelp, Ivar Christiansen, synes også det er et tap.

– Det er alltid synd når gode og viktige tilbud forsvinner. Det er jo helt avgjørende at folk kan livredning. Folk kan falle om på skolen, jobben eller på gata, så egentlig er det et spørsmål om liv eller død, sier presseansvarlig i Norsk Folkehjelp, Ivar Christiansen.

SE GRAFIKK: SLIK REDDER DU LIV

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– For dyrt

Norsk Luftambulanse brukte rundt 15 millioner kroner årlig på skolekursene, først og fremst til dukker og logistikk.

Regionsjef i Norsk Luftambulanse, Ole Valen, sier at skoleopplæringen er kuttet fordi medlemspengene nå brukes til andre formål.

– Det er et spørsmål om prioritering. Vi har holdt på med dette i fem år, men nå har vi valgt å bruke pengene på nye livredningsprosjekter som vi anser som vel så viktige, sier Valen til NRK.no.

LES OGSÅ:

Norsk luftambulanse har vært i møte med Kunnskapsdepartementet for å be om økonomisk hjelp til å videreføre prosjektet., men svaret derfra var negativt.

«Kunnskapsdepartementet har ikke mulighet til å gi økonomisk støtte. Det er kommunene som har ansvar for valg av undervisningsmateriell og som innenfor rammen prioriterer hvordan midlene skal brukes», står det i avslagsbrevet fra i høst.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Video 9812c612-ec71-4d0d-b2f9-03628e5c83d1.jpg

NRK var med på livredningskurs i regi av Norsk Luftambulanse på Gudeberg skole i Fredrikstad i 2006.

– Glemmer aldri

Tilbake i Moss gleder både Signe (2), Helen (14) og resten av familien Wiggen seg til årets badesesong. Yngstedatteren har ikke fått noen form for vannskrekk eller varige mén etter ulykken i Danmark.

Familien kommer likevel aldri til å glemme hvor heldige de har vært.

– Vi vet hvor nære på det var, sier far Geir Wiggen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Helen vet bedre enn de fleste hvor galt det kan gå - og hvor viktig det er å vite hva man skal gjøre i en slik situasjon.

Hun råder absolutt alle til å ta et kurs i livredning.

– Jeg trodde ikke jeg kom til å få bruk for det, men det viste seg å ikke stemme. Nå er jeg bare utrolig glad for at jeg lærte det på skolen, sier Helen til NRK.no.

Helen får diplom

Helen Johnsen får heder fra Livredningsselskapet

Helen Johnsen får diplom for heltedåden fra Livredningsselskapet 27. april på rådhuset i Moss.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK

27. april får Helen heder og ære for redningsdåden i Danmark.

Norsk Livredningsselskap har bestemt seg for å gi diplom til Helen og faren Geir for innsatsen de gjorde da Signe var døden nær i fjor sommer.

– Hadde det ikke vært for deres snartenkte handlemåte, kunne hendelsen fått en tragisk utgang. Norsk Livredningsselskap berømmer begge for fremragende utført jobb og gratulerer med innsatsen, sier Christen Krosshøl i Norsk Livredningsselskap.

Ifølge Norsk Folkehjelp omkom 79 personer ved drukning i Norge i 2010, først og fremst voksne menn.

Ingen av landets fylker var skånet for drukningsulykker i fjor.