Hopp til innhold

Skulle vært livreddere ved stranden

Det skulle vært livreddere til stede ved Hvervenbukta hvor en fem år gammel gutt druknet fredag. Politiet mener foreldrene må passe bedre på barna. Samtidig forteller en dansk ekspert på badesikkerhet at de norske rådene ikke duger.

En femåring ble funnet livløs i vannet ved Hvervenbukta i Oslofjorden
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Oslo kommune meddeler på sine egne sider at det skal være livreddere både i Hvervenbukta, på Huk og Ingjerstrand.

Les: Gutt (5) druknet ved badestrand

Direktør i friluftsetaten i Oslo kommune, Kjetil Storaas Hansen, sier nettsiden ikke gir et riktig bilde av de forpliktelsene Norsk Livredningsselskap har til kommunen.

- Jeg har forstått det slik at den avtalen vi har med livredderne ikke er så forpliktende som det vi uttrykker på våre nettsider, og det skal vi i så fall rette opp, sier Hansen til NRK.

- Et tilbud

Hansen mener at livreddere ved strendene er et tilbud og ikke noe besøkende har krav på.

- Det kan nok være ønskelig, men det er i dette tilfellet et tilbud til folk. Jeg forstår at en kan ønske det, men det er vanskelig å dekke hele oslofjorden.

I følge Aftenposten, betaler Oslo kommune 200.000 kroner i året for at selskapet skal bemanne de mest sentrale strendene.

Oslo kommune fikk aldri beskjed fra livredningsselskapet om at det ikke kom til å være livreddere i Hvervenbukta fredag. John-Inge Austad, generalsekretær i Norsk Livredningsselskap beklager dette.

– Det var en intern svikt hos oss, og kommunen burde ha fått denne beskjeden. Det er sterkt beklagelig, sier Austad.

Michael B. Aller

Michael B. Aller.

Foto: Jon K. Bjerkan

- Må være i vannet

Stasjonssjef ved Manglerud politistasjon, Gro Smesrud, mener det til syvende og sist er foreldrene som har ansvaret for å passe på barna sine på stranden.

Formann for Rådet for Større Badesikkerhed i Danmark, Michael B. Aller, er enig i dette, men er kritisk til rådet som blir gitt norske foreldre.

- At man går ut og sier at man må holde øye med barna duger ikke. Man må være i vannet sammen med sine barn, sier Aller til NRK.

Han forteller at det i realiteten er likegyldig om det gjelder et fem år gammelt barn eller en 75 år gammel voksen person. Man skal alltid være sammen med noen man kjenner i vannet, sier Aller.

- Min plikt å si noe

Han forteller man i Danmark gikk vekk fra det norske rådet i 1983 på grunn av alt for mange drukningsulykker.

- Jeg føler at det er min plikt å si noe, forteller Aller, og inviterer norske myndigheter til å ta kontakt med foreningen.

Han vil likevel ikke være for sterk i sin kritikk av den norske filosofien når det gjelder sikkerhet i vannet.

- Jeg vil ikke si at det er gammeldags, men i mange henseender har man ikke nok kunnskap. Når en ikke vet nok om noe, gjør en ofte slik en alltid har gjort, sier Aller til NRK.

AKTUELT NÅ