Hopp til innhold

Varsler kamp for fast ansatte

Fagforbundet i Halden kommune varsler rettslige skritt mot alle usaklige oppsigelser av medlemmer som er fast ansatte.

Kirsti Rørmyr

MÅ IKKE PRØVE SEG PÅ FAST ANSATTE MEDLEMMER. - Alle oppsigelser av fast ansatte medlemmer i Fagforbundet vil bli bragt for retten, sier Kirsti Rørmyr.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Tidligere denne uka varslet Halden kommune at også fast ansatte måtte regne med å bli oppsagt, for at kommunen skal klare å kutte 100 årsverk de mener må vekk.

Halden kommune sliter i økonomisk motbakke, og bruker mer penger enn den får inn.

Kommunen er delvis under statlig administrasjon og må låne penger for å kunne betale regninger.

- Vi klarer ikke å gjennomføre nedbemanningen i Halden kommune uten at også fast ansatte berøres, sa økonomisjef i kommunen, Roar Vevelstad, til Halden Arbeiderblad mandag.

Les også:

Roar Vevelstad

KOMMER IKKE UNNA. - 100 årsverk skal bort, men vi greier ikke å få til dette uten at det også berører fast ansatte i kommunen, sier Roar Vevelstad.

Foto: Odd Skjerdal/NRK

- Ikke relevant å si opp fast ansatte

Vevelstad sier kommunen er i innspurten i arbeidet med å definere hvem som blir overtallig i Halden kommune når 100 årsverk skal ut av lønnsbudsjettet.

At han antyder at fast ansatte i kommunen skal vekk, får Fagforbundets leder Kirsti Rørmyr til å se rødt.

- Det er ikke relevant å si opp faste ansatte. Fast ansatte har et høyere stillingsvern enn midlertidig ansatte ifølge norsk lov. Halden kommune bruker, etter de tallene Fagforbundet sitter med, 92 millioner kroner på det som kalles "variabel lønn", og det dreier seg om midlertidig ansatte og innleide, sier Rørmyr til NRK.

Hun hevder det er 200 årsverk knyttet til midlertidig ansatte og innleide, og mener det er der Halden kommun må se etter muligheter for nedbemanning.

Les også:

Møtes med rettslige skritt

Økonomisjef Roar Vevelstad til Halden Arbeiderblad at det er budsjettert med nedbemanningseffekt fra 1. september i år, og at det haster for kommunen, som er klar over at prosessen kan drøye.

- Oppsigelser kan ta tid, så det er en risiko for forsinkelse i forhold til dette. Imidlertid, nedbemanning kan skje på andre måter enn oppsigelser.

Rådmannen har tidligere sagt at sluttpakker kan bli vurdert, og i andre bransjer, blant
annet i Mesta er det eksempler på at det er gjennomført betydelige nedbemanninger av fast ansatte uten at det har vært konflikter rundt det, sier Vevelstad til Halden Arbeiderblad.

Og Halden kommune kommer garantert til å få trøbbel, dersom oppsigelsene oppleves som usaklige og rammer fast ansatte medlemmer av Fagforbundet,

- Jeg skjønner ikke at de tør. Kommer det oppsigelse har vedkommende rett til å stå i stilling inntil saken er avgjort i retten. Arbeidsgiver må betale lønn mens dette pågår, og slike rettsoppgjør kan ta flere år, sier Rørmyr.

Hun peker på at midlertidig ansatte ikke har den samme retten, som fast ansatte - oig hun gjentar med det at det er i den variable lønnen kuttene bør komme først.

- Enhver usaklig oppsigelse Fagforbundets medlemmer blir tatt til rettsapparatet, sier Kirsti Rørmyr til NRK.