NRK Meny
Normal

- Ulovlig hemmelighetskremmeri

Offentlighetsutvalget i Norsk Presseforbund tviler på at hemmeligholdet rundt ansettelsen av ordfører Per Kristian Dahl (Ap) er lovlig.

Per-Kristian Dahl

STYRELEDER, ORDFØRER OG AVDELINGSLEDER. - Tvilsomt om hemmeligholdelse rundt søkerlisten til ansettelsen av Ap-ordfører Per-Kristian Dahl (Ap) er lovlig, sier Norsk Presseforbund.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

- Tviler på lovligheten

Hanne Wien, som leder Offentlighetsutvalget i Norsk Presseforbund, tviler på at hemmeligholdelsen av søkere rundt ansettelsen av ordførers ansettelse i Halden ASVO er lovlig.

- Det at det er tre av 16 som er unntatt offentlighet, stiller jeg store spørsmål ved.

Har man gått inn og gjort den vurdering man skal gjøre?, sier Wien til nrk.no.

Hun mener at jo mer fremtredende en stilling er, jo større grunn skal det være for at man skal kunne unntas fra en søkerliste.

Styreformann ansatt som avdelingsleder

Hanne Wien

Hanne Wien i Offentlighetsutvalget reagerer på at ASVO fremdeles hemmeligholder søkernavn.

Foto: Knut Haugen

Halden-ordfører Per-Kristian Dahl fikk jobb som avdelingsleder på ASVO i Halden foran 15 andre søkere.

Dahl er styreformann og generalforsaming i ASVO, og det er sterke reaksjoner på hans ansettelse som avdelingsleder i bedriften fra flere hold.

Asettelsesprosessen av Haldens ordfører i et kommunalt selskap han selv er oppnevnt i som generelforsamling av kommunestyret, er - blant annet av Guro Slettemark i antikorrupsjonsorganisasjonen Transparency International, beskrevet som svært spesiell.

- Usannsynlig uryddig og helt uholdbart, sier Slettemark om tilsettingen til Kommunal Rapport, etter at det kjent at Arbeiderpartiets ordfører tar stillingen som avdelingsleder i selskapet.

Reagerer på hemmelighold

Søkerlister til offentlige jobber er i utgangspunktet offentlige, og Wien i Norsk Presseforbund reagerer på at tre av søkernavnene fremdeles holdes hemmelig.

Det ble sendt ut en epost til søkerne fra Halden Industriprodukter as, etter at NRK ba om å få utlevert søkerlisten, der søkerne anmodes om å svare ja eller nei på om de ønsker offentliggjøring eller ikke.

Dette er altså ikke lovlig, mener Wien.

- I den grad dette kommunalt eide selskapet er et betydningsfullt selskap, med stor påvirkningskraft i sitt lokalmiljø, er det klart at det skal gode grunner til for at man skal bli unntatt fra søkerlisten, sier hun.

Les også:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Leteaksjon avblåst

    Båteieren for jolla som lå ved Øra naturreservat er kontaktet. Var med en annen eier for å fiske. Alt er under kontroll, skriver Politiet Øst på Twitter.

  • Sendt for å sjekke jolle ved Øra

    Politiet har i kveld fått melding om en jolle som er dregget opp ved Øra naturreservat, vest for Gullmoen. Ingen personer er ombord, men påhengsmotoren er nede og en fiskestang står oppstilt ved båten. Redningsskøyta er på vei til stedet for å kontrollere. Seaking er også tilkalt for å gjøre søk på stedet.