Hopp til innhold

– Sverige og Norge deltar i en krig

Filmskaper Oscar Hedin, som har vært tett på unge svenske menn med vilje til å ofre livet for jihad, mener tankene som stockholmsbomberen uttrykte har eksistert både i Sverige og Norge en god stund. Noe han mener samfunnet må ta innover seg.

Oscar Hedin

Filmskaper Oscar Hedin har vært tett på radikale unge svensker, og er ikke overrasket over terrorhendelsen i Stockholm.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Øyvind Bye Skille
Foto: NRK

Dokumentarfilmskaper Oscar Hedin er en av få som har kommet tett på unge svenske menn med svært radikal muslimsk ideologi. Hedin klarte å få innpass i et miljø i Göteborg med flere unge menn som drømte om å få ofre livet sitt i hellig krig, jihad.

Selvmordsbomberen som lørdag sprengte en bil og deretter seg selv, fortalte selv i meldingen han sendte til det svenske sikkerhetspolitiet og et svensk nyhetsbyrå at han hadde vært i Midtøsten for jihad. Mannen uttrykte at det nå var tid for å slå til, og at svenske barn skulle dø slik muslimske barn dør i Afghanistan og Irak.

Grafikk: Terrorhendelse i Stockholm

I dag kunne politiet gå ut med at de var nesten helt sikre på at de vet hvem selvmordsbomberen er, og at det er snakk om samme mann som sendte ut advarselen med det klare budskapet om at han ville angripe Sverige og svensker.

Dette er kjente toner for Hedin, som har snakket med flere svært radikale unge svensker.

– Argumentasjonen som selvmordsbomberen har brukt, har vært der i lang tid i slike miljøer. Så for meg var det nok dessverre langt fra noen overraskelse at dette skjedde, sier filmskaper Hedin.

Ser flere fellestrekk

Taimour Abdulwahab

Taimour Abdulwahab sprengte seg selv i lufta lørdag med bomber han hadde festet rundt kroppen.

Foto: Afp

Hedin møtte i arbeidet med sin film «Det svider i hjärtat» unge svenske menn som var villige til å dø for noe de mente var en religiøs kamp.

– Den gruppen unge menn som jeg møtte, drømmer om å ofre sine liv, forteller filmskaperen.

Noen av dem gikk også inn for å gjøre det. Flere planla og noen gjennomførte faktisk angrep og terror, men for mennene Hedin fulgte i sin film var det i hovedsak i andre land og ikke i Sverige. Likevel ser Hedin noen fellestrekk med mannen som sprengte seg selv i lufta i Stockholm på lørdag.

– Det er for tidlig å spekulere slik situasjonen er nå, men likevel er det flere fellestrekk i det jeg så i mitt arbeid som nå går igjen i denne historien.

Hedin mener det virker som om det ligger sterke personlige overbevisninger bak når han leser om selvmordsbomberen i Stockholm.

– Det man tydelig kan se er en selvradikaliseringsprosess. En ung person finner selv fram til en radikal ideologi som oppfordrer til terrorhandlinger. Personen virker selv å ha involvert seg i denne typen bevegelser, og det virker ikke som det var noen edderkopper i systemet som har styrt eller gitt ordre, forteller Hedin.

Dette stemmer overens med de mennene han fulgte tett da han lagde sin film.

– Jeg så to tydelige tendenser da jeg jobbet med disse unge mennene. Det fantes først og fremst mange individuelle valg om å gå inn i jihad. Beslutningen var gjerne tatt helt alene av en person som kom fra et belastet miljø med dårlig oppvekst og tidlig involvering med rus. Da var valget en rask vei til en slags frelse.

Hedin mener likevel at disse unge mennene ikke bare må sees på som gale og mennesker med feile holdninger. Mennene har også argumenter for sine meninger, og tankene må sees i en større sammenheng.

– Dette kan også skje i Norge

Den sammenhengen Hedin drar opp er et verdensbilde som blir tegnet opp der muslimer er i krig med Vesten. En måte å se på verden på der krigene i Afghanistan og Irak er en del av dette.

– Vesten har blitt mer og mer involvert i den konflikten som disse unge mennene ser. Nå er den også kommet hjem hit til Sverige, forteller Hedin.

Selvmordsbomberen som sprengte seg selv lørdag dro fram akkurat krigen i Afghanistan og at Sverige hadde soldater der som et av argumentene for å gå til angrep på det svenske samfunnet.

– Det pågår en krig i verden. En gruppe i denne krigen er islamistiske bevegelser. Både Sverige og Norge deltar i denne krigen, sier Hedin, som mener mange av de forutsetningene for at det som skjedde i Stockholm på lørdag, er der også i Norge. Selv merket han at miljøet han fulgte i Sverige hadde kontakter i Norge.

– Ser man på forutsetningene for at et slikt miljø skal oppstå i Norge også, så er de der. Norge er involvert i Afghanistan-krigen og det finnes også en frustrasjon over akkurat det. Så det er klart at dette også kan skje i Norge, sier Hedin.

At det som nå har skjedd midt i ei travel handlegate i Stockholm også kan skje i Norge, er noe Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er enig i.

– Vi vet at det er personer i Norge som er ekstreme islamister i den forstand at de i hvert fall verbalt støtter terror som et legitimt virkemiddel. De forherliger terror og har en veldig sterk ordbruk, sier avdelingsdirektør Jon Fitje sagt til NRK i dag.

Selv om tankene for de fleste vil sees på som ekstreme, mener filmskaperen Oscar Hedin at samfunnet ikke bare kan stemple dem som gale.

– Han mener noe feil - hva slags diskusjon er det?

Flere muslimske ledere har både i Sverige og Norge tatt avstand fra det som har hendt.

Hedin mener at å ta avstand ikke er nok. Filmskaperen mener det er en tendens til at ingen prøver å se det fra de unge radikalisertes synsvinkel.

– De fleste har en tendens til å gå inn med utgangspunktet «han mener noe feil». Hva slags diskusjon er det, spør Hedin, som mener det er viktig at man lytter og ikke bare formaner. For slik han lærte ungdommene å kjenne da han lagde filmen, har de mange meninger som samfunnet bør lytte til for å ta diskusjonen.

– Nå er det bare demonisering, er den klare karakteristikken fra filmskaperen Hedin.

Han frykter også at generasjonsskiftet kan skape en uoverkommelig kløft.

– En stor del av de vanlige muslimske miljøene og moskeene er finansiert av den svenske staten. Disse styres så igjen av menn på rundt 55 år. Vil de unge høre på disse gubbene?, undrer Hedin, som tror det må gjøres mer i det svenske samfunnet i forhold til radikale unge muslimer.

SISTE NYTT

Siste nytt