NRK Meny
Normal

Krever minstelønn for utenlandske sjåfører

Utenlandske yrkessjåfører tjener så lite at de ikke har råd til mat mens de kjører i Norge, hevder Yrkestrafikkforbundet, og mener det går på sikkerheten løs.

Vogntog på vent

Ida Langdalen Kristiansen i YTF vil ha minstelønn for utenlandske sjåfører i Norge.

Foto: Tollvesenet

De tre neste dagene skal Yrkestrafikkforbundet (YTF) sjekke lønns- og arbeidsforhold blant sjåfører som kjører til Norge.

– Det er mange sjåfører som kjører relativt fast i Norge på lønningene til hjemlandet, mellom 600 og 1200 euro i måneden. Det er ekstremt lite penger, sier Ida Langdalen Kristiansen, som er kommunikasjonsansvarlig i YTF.

Kartlegger på Svinesund

Hun mener resultatet er slitne, og sultne sjåfører som ikke har råd til annen mat enn den de har med seg i bilen når de kommer.

– Det er ikke trygt, og ikke sunt, og mange kjører i Norge så lenge som sju dager i strekk, sier Kristiansen.

– Per i dag så er sosial dumping i transportnæringen lov, med en minstelønn blir det ikke lov lenger, og den kampen vil YTF ta, legger hun til.

Tirsdag, onsdag og torsdag denne uken deltar YTF på Statens vegvesens kontroll på Svinesund, og får gjøre spørreundersøkelsen sin der. Resultatet skal de bruke til kravet om minstelønn for gods- og turbilsjåfører.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kan flytte ansvaret for sykehus

    Nå kan det igjen bli slik at fylkeskommunene skal styre sykehusene. I dag er det Helse-Sørøst som styret sykehuset i Østfold, men regjeringens egne eksperter mener at de nye storfylkene kan styre sykehusene selv.

  • Må registrere brønner

    Innen 1. juli 2018 skal alle vannforsyningssystem være registrert hos Mattilsynet. Dette gjelder også de som er små, for eksempel en brønn som forsyner to hus med drikkevann. Formålet er at informasjonen skal være lett tilgjengelig for kommunene når de legger planer for arealene rundt brønnområdet, skriver Aremark kommune på sine hjemmesider. Du må selv registrere brønnen på mattilsynet.no.