Normal

Ryanair-ansatte på Rygge har lønninger under minstepensjon

Ryanairs kabinansatte får mindre betalt enn norske minstepensjonister. – Lønnsslippene sier ikke alt, sier toppsjef Michael O'Leary.

Video Kabinansatte i Ryanair får dårlig betalt.

Lønnsopplysninger fra flere av de ansatte, inkludert en avhopper fra selskapet, viser at de har en gjennomsnittlig lønnsutbetaling på under 11 000 kroner i måneden.

NRK.no har møtt flere av de ansatte i selskapet som jobber ved selskapets base på Moss lufthavn Rygge. Felles for de mellom 50 og 100 kabinansatte, er at de må bo i nærheten av lufthavnen.

Mange av dem bor i mosseregionen eller i Sarpsborg.

Lønnsopplysninger fra flere av de ansatte, inkludert en avhopper fra selskapet, viser at de har en gjennomsnittlig lønnsutbetaling på under 11 000 kroner i måneden. Det tilsvarer en bruttolønn på rundt 150 000 kroner. For dette skal de bo og leve i Norge.

Norske myndigheter har satt en grense for hvor lite man kan tjene for å greie seg her i landet. Denne tilsvarer det en enslig minstepensjonist får, som i dag er 158 400 kroner.

LES OGSÅ:

– Slaveri

Mark Puglisi jobbet for Ryanair som kabinansatt fra 2009 til i høst. Fra 2010 har han jobbet på Rygge. Nå har han sluttet, og ønsker å formidle sin opplevelse av å være Ryanair-ansatt.

Manglende ID-bruk ved Moss lufthavn Rygge

Mark Puglisi jobbet for Ryanair som kabinansatt fra våren 2010 til i høst. – De som jobber i Ryanair i Norge har en helt utrolig situasjon, sier han.

Foto: Siw Mariann Strømbeck/NRK

– De som jobber i Ryanair i Norge har en helt utrolig situasjon. De tjener så lite at de iblant har oppsøkt veldedige organisasjoner for å få mat. Enkelte har sneket på toget på vei til jobb for å spare penger. Det er slaveri, sier Puglisi.

Siden Ryanair er et irsk selskap, og de ansatte skatter til Irland, er ikke de kabinansatte underlagt norske arbeidslivsregler. Dermed kan heller ikke norske myndigheter føre tilsyn med arbeids- eller lønnsforhold i selskapet.

LES OGSÅ:

Avviser

Sist uke var Ryanairs toppsjef Michael O'Leary på besøk i Norge for å feire to millioner passasjerer på Rygge på to år. Da svarte han også på påstanden om at de ansatte tjener under norsk minstenivå.

– Det stemmer ikke. Våre tall viser at senior-kabinansatte tjener over 31 000 euro i året, mens junioransatte har et snitt på 24 000. Det går ikke an å se på enkelte lønnsslipper til de ansatte og si noe om det totale nivået, sier O'Leary.

Ryanair hevder altså at snittet for de kabinansatte ligger på minst 185 000 kroner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Belgium Ryanair

Ryanairsjef Michael O'Leary mener lønnsslipper fra enkelte ansatte ikke sier noen om helheten.

Foto: Thierry Charlier / Ap

- Stort press

Ryanair tilbyr billetter fra Rygge til destinasjoner over hele Europa for kampanjepriser helt ned til 70 kroner. Det er mulig blant annet gjennom lave kostnader, herunder lave lønninger.

Samtidig skal de kabinansatte selge mest mulig av varer om bord.

– Det er et stort press på at de kabinansatte skal fokusere på salg om bort. Det er det som er viktig, sier Mark Puglisi.

Ryanairs regnskap viser at lønninger bare utgjør drøyt ti prosent av kostnadene, mens det norske flyselskapet Norwegian har en lønnsandel på opp mot tjue prosent.

– Under enhver kritikk

Distriktssekretær for LO i Østfold, Ulf Lervik, liker dårlig det han hører.

– Disse opplysningene bekrefter det som LO har sagt hele tiden, lønns og arbeidsvilkåernene i dette selskapet er under enhver kritikk. Det er enda et eksempel på sosial dumping, sier Lervik til NRK.no.

Han oppfordrer de ansatte i Ryanair til å organisere seg.

– Vi mener at så lenge selskapet har base i Norge, skal det være norsk lønns - og arbeidsvilkår. Derfor har vi også en rettsprosess gående mot Ryanair, sier Lervik.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se 2055-nyhetene her

    Programleder: Lotte Olsen Jessa
  • Tester fyrverkeri på Grålum

    Politiet melder at det vil bli test av fyrverkeri i området Sandtangen på Grålum i Sarpsborg mellom klokka 20.0 og 21.00 i kveld.