NRK Meny
Normal

- Skjønner at han har en vanskelig sak

LOs distriktssekretær i Østfold vil ikke kritisere fylkesordfører Ole Haabeth (Ap) for å oppfordre til bruk av Ryanair.

Ulf Lervik , LO Østfold

VIL IKKE KRITISERE HAABETH. LO er kritiske til Ryanairs lønns- og arbeidsvilkår for de ansatte, men vil ikke kritisere fylkesordfører, som oppfordrer til bruk av selskapet.

Foto: NRK

Diskusjonen rundt Ryanairs lønns- og arbeidsbetingelser for de ansatte i selskapet har gått høyt for seg både i Norge og i land ellers i Europa.

Både fra LO, YS og andre arbeidstakerforeninger har man kommet med avsky- og boikottutsagn.

LOs distriktssekretær i Østfold, Ulf Lervik, sa i oktober i fjor at han var sjokkert, da diskusjonen raste rundt Ryanair-ansattes arbeidsvilkår.

- At et selskap som har base i Norge skal kunne operere uavhengig av norsk lovgiving, kan jeg ikke forstå skal være mulig, sa Lervik i en kommentar til saken.

Les også:

Ryanair

VIL FORTSETTE Å KJEMPE MOT RYANAIR. Distriktssekretæren i LO i Østfold sier det pågår en internasjonal kamp i fagbevegelsen i Europa for at Ryanair skal bedre lønns- og arbeidsforhold for sine ansatte.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Skjønner at han har en rolle

Ryanair har fått massiv kritikk fra fagbevegelsen, men Arbeiderpartiets fylkesordfører i Østfold mener vi ikke skal ha dårlig samvittighet for å reise med Ryanair fra Rygge.

- En boikott av Ryanair vil ramme Moss Lufthavn Rygge, en flyplass som østfoldingene har brukt store ressurser på å etablere, sier fylkesordføreren til Moss Avis.

Til Ole Haabeths oppfordring om å bruke Ryanair sier Ulf Lervik at han skjønner at Ole Haabeth (Arbeiderpartiet) har en rolle i sammenhengen.

- Han uttaler seg som fylkesordfører, og fylkeskommunen er en av eierne av Moss Lufthavn Rygge. Det må han få gjøre, sier Lervik til NRK.no.

Distriktssekretæren i LO i Østfold vil ikke kritisere Haabeth, og fastholder at Ryanair har lønns- og arbeidsforhold for sine ansatte, som er hinsides all norsk, sunn fornuft.

- Vi jobber internasjonalt med å samle fagforeninger over hele Europa bak et felles opplegg overfor Ryanair, men det tar tid, sier Lervik.

- Vil ikke oppfordre til boikott

- Jeg skjønner at Haabeth har en vanskelig sak, i og med at Norwegian nå trekker seg fra Moss Lufthavn, sier Lervik.

Han mener tiden ikke er moden for å be fagforeninger boikotte det irske flyselskapet.

- LO i Østfold reiser til Gardemoen, for å gjøre våre flyturer og bruker selv ikke Ryanair. Men jeg synes ikke tiden er moden for å snakke om boikott av selskapet.

Vi i LO har aldri benyttet uttrykket "boikott" i forbindelse med Ryanair. Skal man bruke det virkemiddelet, må en del spilleregler nedfelt i lovverket være på plass, sier Lervik.

Han lover imidlertid at LO vil fortsette å jobbe for at det offentlige Østfold får inn innkjøpsregler i sine rutiner, som gjør at man forholder seg til selskaper med tariff og ordnede forhold for de ansatte.

- Det har vi drevet med i 100 år, og det vil vi fortsette med.

- Men vil ikke det føre til redusert trafikk på Moss Lufthavn, dersom mange kommuner og andre offentlige instanser vedtar slike innkjøpsregler, som dermed ekskluderer selskaper som Ryanair?

- Jeg snakker generelt. Vi vil kjempe for at alle selskaper skal ha ordnede forhold, sier Ulf Lervik til NRK.no.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • En person omkom

    Politiet bekrefter nå at en person omkom etter å ha blitt påkjørt av toget på østre linje. Ulykken skjedde på strekningen mellom Knapstad og Spydeberg.

  • Østfoldinger i landslagstropper

    Fetterne Tarik og Mohamed Elyounoussi er med i troppen til privatlandskampene mot Island og Panama. Det opplyste Norges Fotballforbund i dag.

    Isabell Herlovsen er med i troppen til kvinnelandslagets VM-kvalifiseringskamper mot Irland. Det samme er Ina Gausdal fra Sarpsborg. Uttaket ble offentliggjort tirsdag.