Fikk én dags varsel om tvangsflytting til Kongsberg

Asylsøkeren Kaveh Mohammadi kan bli fratatt muligheten til å treffe sine to barn i Fredrikstad. UDI vedtok å tvangsflytte ham til Kongsberg – uten at de oppga noen grunn.

Asylsøkeren Kahve fratas muligheten til å treffe barna sine i Fredrikstad

– Jeg kan ikke reise til Kongsberg. Hvis jeg gjør det, så forlater jeg barna mine. Det er vanskelig for meg, jeg kan ikke gjøre det, sier han.

Winsvold

Advokaten Lars Winsvold mener UDI ikke har lagt vekt på barnas beste.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

– Det er det samme som å være rettsløs, sier advokaten hans, Lars Winsvold.

Kaveh Mohammadi har delt omsorg for barna sine i Fredrikstad og er sammen med dem hver dag.

Barnas norske mor er glad for at han kan ta seg av barna og dele ansvaret med henne. Men så kom vedtaket om at han skulle bli tvangsflyttet til Kongsberg.

– Jeg kan ikke reise til Kongsberg. Hvis jeg gjør det, så forlater jeg barna mine. Det er vanskelig for meg, jeg kan ikke gjøre det, sier Kaveh Mohammadi.

Derfor valgte han å forlate asylmottaket i Fredrikstad før han ble sendt av gårde og bor nå hos en venn. Dermed fratas han også all økonomisk støtte fra staten.

LES OGSÅ:

– Datteren lider og gråter

– Jeg ser på det som et rettssikkerhetsproblem. Dette er ingen kriminell person, det er en asylsøker som venter på en ny behandling av saken sin om beskyttelse. Han lever i usikkerhet og er frustrert. Så får han dette vedtaket om å flytte til et annet mottak, uten begrunnelse og uten mulighet til å klage på det. Her har man åpenbart ikke lagt vekt på barnas beste, mener advokat Winsvold.

Med én dags varsel fikk Mohammadi beskjed om flytting til et tilsvarende mottak 150 kilometer og tre timers reisetid unna. Uten arbeidstillatelse og inntekt har ikke Kahve penger til å reise fram og tilbake for å se barna sine.

– Rådgiveren min sa at dette ikke er UDIs problem, men et problem mellom meg og barna.

– Vårt eldste barn er snart sju år og hun forstår ganske mye av dette. Hun lider og gråter, sier barnas mor til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kahve

- Først og fremst liker jeg å være med barna mine. Det er min drøm, sier Kahve Mohammadi, som kom til Norge første gang i 2006.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

Oppholdt seg ulovlig i Norge

Kaveh mener han har stilt kritiske spørsmål til vedtak og behandlingen av ham. UDI svarer at de besluttet å flytte ham til Kongsberg på grunn av truende og utagerende adferd på mottaket i Fredrikstad.

– Dette er en vanlig måte for UDI å reagere på når det gjelder personer som oppfører seg truende og utagerende på det mottaket de oppholder seg. Det er viktig å understreke at årsaken til flyttevedtaket var Mohammadis adferd, sier fungerende regiondirektør i UDI, Mette Ødegaard.

– I dette tilfellet har det vært en diskusjon mellom asylsøkeren og ledelsen om muligheten til å ha barna sine på samværsbesøk som har medført frustrasjon, sier advokat Lars Winsvold.

Ifølge advokaten skal Mohammadis under et møte blitt sint og kastet et vannglassunder en diskusjon. Glasset skal ikke ha truffet noen, og Winsvold forteller at hans klient ba om unnskyldning med en gang.

I normale tilfeller ville asylsøkeren fått familiegjenforening, men på fordi han hadde oppholdt seg i Norge ulovlig da han søkte om det, får han det ikke.

I tillegg er Kaveh Mohammadi politisk aktiv for å frigjøre Kurdistan fra Iran.

Usikker på barnas fremtid

– Han sitter i en situasjon hvor han ikke kan dra noe sted. Han har ikke lovlig opphold her, og i tillegg får han ikke se barna sine, sier Winsvold.

– Jeg er veldig forvirret, og usikker på barnas og min egen fremtid. Jeg er alenemamma og har behov for den andre parten. For det andre det følelsesmessige med barna veldig tøft, sier barnas mor.

Foreldrene skilte seg for noen år siden.

To norske barn risikerer at deres pappa blir sendt ut av landet til en uviss fremtid. Kaveh Mohammadi gir likevel ikke opp håpet om et liv i Norge.

– Min drøm er å bli advokat eller psykolog, men først og fremst liker jeg å være med barna mine. Det er min drøm, sier Kahve Mohammadi, som kom til Norge første gang i 2006.