Hopp til innhold

Måtte reddes ut av soveromsvinduet etter ekstrem-vær

Flere er evakuert og veier er sperret etter at uværet «Frida» herjet Buskerud.

Krokstadelva tirsdag morgen

Slik ser det ut i Krokstadelva tirsdag morgen i 07.30-tiden.

Foto: Christina Honningsvåg / NRK

Nesten halve Mjøndalen sentrum står nå under vann, ifølge NRKs reporter på stedet.

Knut Kristian Robøle

Knut Kristian Robøle i politiet sier at det er svært uvanlig at det regner så mye i Buskerud.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Det er ganske store problemer i Mjøndalen-området. Jeg har ikke opplevd lignende på veldig mange år, sier Knut Kristian Robøle i Søndre Buskerud Politidistrikt til NRK.

14 familier i Nedre Eiker er evakuert. Både i Mjøndalen og Krokstadelva var hovedløpene for overvann fullstendig sprengt, og bekker og elver trengte seg inn i privatboliger og næringsbygg.

I morgentimene i tirsdag er det fortsatt redusert fremkommelighet på veinettet i deler av Nedre- og Øvre Eiker kommune. E134 og RV35 er kjørbar, skriver Søndre Buskerud politidistrikt på sin Twitterkonto.

I løpet av natten meldte også Jernbaneverket om stenging og alternativ transport på Sørlandsbanen og Randsfjordbanen. All trafikk ut fra Kongsberg er stengt. Det påvirker togavganger regionalt og til Stavanger, Kristiansand og Bergen, opplyser
NSB.

Flom i Mjøndalen

Det har regnet svært mye i Mjøndalen utenfor Drammen i kveld.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Driver med evakuering

Store nedbørsmengder har ført til store oversvømmelser i Mjøndalen. Hus er oversvømt, og vannet graver seg godt ned i terrenget. De store nedbørsmengdene gjør at det blir vanskelig for folk, spesielt eldre, å komme seg bort fra boligene sine.

– Hva slags tiltak har dere satt inn?

– Nå driver vi med evakuering av en del eldre, samtidig som vi prøver å etablere et sted som vi kan ta i mot folk, sa Robøle sent mandag kveld.

Både Buskerud og Vestfold er rammet av store vannmengder, og politiet anbefaler alle å holde seg inne og unngå å kjøre bil.

– Grunnet ekstreme nedbørsmengder er mange veier i Nordre Vestfold, på grensen mot Buskerud stengt.

– Det er ekstremt mye vann i veinettet. Mange områder er helt sperret. Vi er bekymret for morgentrafikken dersom det fortsetter å regne, sier Knut Erik Skogen, seksjonsleder i Statens vegvesen Øvre Buskerud.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bil reddes ved lensmannskontoret i Mjøndalen

En bil reddes opp fra vannmassene ved lensmannskontoret i Mjøndalen.

Foto: Anders Nielsen / NRK

– Vannet fosset inn

Kommunen har etablert et krisesenter på rådhuset i Mjøndalen. De har store problemer med å få oversikt over hvor store ødeleggelsene er. Men alt tilgjengelig mannskap fra sivilforsvar, brann og politi jobber iherdig med å prøve å berge både folk og eiendommer.

Inger Berget er en av de mange som har blitt nødt til å bli evakuert hjemmefra mandag kveld.

– Vannet begynte å fosse aldeles forforferdelig. Hele hagen ble oversvømt, det var som en stor innsjø. Det begynte å fosse inn inngangsdøra, gjennom lister og alt. Til slutt var det sølevann rundt i hele leiligheten.

Berget forsøkte først å bruke håndklær, dynetrekk og pledd til å stoppe vannmengdene og til å suge opp vannet som var inne.

– Jeg gjorde så godt jeg kunne, men til slutt måtte jeg bare gi opp. Til slutt hadde jeg ikke noe sted å tømme vannet lenger. Jeg er opprørt og urolig, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Evakuerte på rådhuset i Nedre Eiker

Noen av de evakuerte på rådhuset i Nedre Eiker kommune. Rådhuset har mistet strømmen og er på nødaggregat.

Foto: Anders Nielsen / NRK

Måtte ut av soveromsvinduet

Tove Dybdal Hansen bor vegg i vegg med Inger Berget. Da det sto på som verst, var naboen god å ha.

– Det var bare søle og vann over alt. Hele gulvet var dekt. Inger måtte hjelpe meg ut av soveromsvinduet, fordi jeg kunne ikke åpne døra, sier Hansen.

Hun beskriver situasjonen som tøff, og lurer på hvor hun skal sove i natt.

De siste værmeldingene meldte at uværet kom til å bedre seg ut over natten.

70 millimeter på en time

Også Vestfold ble rammet av det svært kratige uværet. I Hof kommune kom det 70 millimeter nedbør på en time. Ordfører i Hof, Ragnar Lindås sier det er store skader som følge av de enorme vannmassene.

– Jeg har aldri sett så mye vann noen gang her i området. Svært mange fylkesveier og kommunale veier er stengt. Flere ble evakuert etter to jordras i Vassås, så dette er vel det nærmeste man kan komme en naturkatastrofe, sier han.

NRK.no oppdaterer saken.

Inger Berget og sønnen Kristian Ringdal er evakuert

Inger Berget og sønnen Kristian Ringdal er evakuert på Rådhuset.

Foto: Anders Nielsen / NRK