Voldsfrykten sprer seg hos homofile

Kaltham Lie ble truet fordi han er homofil. Nå fryktes det mer hatvold under arrangementet Skeive dager.

Kaltham Lie

Kaltham Lie ble truet fordi han er homofil.

Foto: Maria Nakken / NRK

To nylige overfall mot homofile i Oslo skaper frykt for hatvold under festivalen Skeive dager denne uken.

Arrangørene har sett flere tilfeller av hærverk mot festivalen og vold mot deltagere de siste årene.

«Homofile jævel, homofile jævel»

Det var nettopp etter et festival-seminar mandag denne uken at muslimske Kaltham Lie ble angrepet av flere fremmede i Oslo sentrum.

Årsaken var hans homofile legning:

- Jeg hørte noen rope etter meg: «Homofile jævel, homofile jævel. Jeg vet hvem du er, du er fra Irak og du er muslim». Mannen som ropte var sammen med fire-fem stykker. Han begynte å true meg, og sa han skulle slå meg. Da tenkte jeg bare «LØP!», fordi mannen var skikkelig aggressiv.

- Jeg var veldig redd

Lie ble provosert av voldstruslene han ble utsatt for, og er i tillegg sterkt preget av hendelsen

- Jeg var veldig redd, og jeg gikk hjem skjelvende. Når jeg gikk måtte jeg hele tiden se hvem som var bak, foran og ved siden av meg, og til og med hvem som satt på trikken, forteller han.

- Forferdelig trist

Styreleder Stein Runar Østigaard i Skeive Dager

Styreleder i Skeive dager, Stein Runar Østigaard.

Foto: Maria Nakken / NRK

Bare dager før Kaltham Lie ble utsatt for grove trulser i Oslo sentrum ble to homofile slått ned på Grønland. I begge tilfeller dreide det seg om blind vold. Ofrene mener motivet for overfallene var deres seksuelle legning.

Denne uken arrangeres Skeive dager, som er en festival for homofile, lesbiske og deres venner.

Flere tusen homofile deltar. Arrangørene har sett at volden og aggresjonen mot festivalen og homofile har økt de siste årene.

- Vi har hatt noen ildspåtennelser; Én i fjor og to året før. Men mer alvorlig er det at deltakere har blitt angrepet. Vi hadde eksempelet med to jenter i fjor, som hadde vært på et utested. På vei tilbake ble de antastet, og hun ene ble kraftig forslått. Det er forferdelig trist at sånt skjer, sier festivalens styreleder, Stein Runar Østigaard.

- Grunnlag for frykt

Østigaard forteller til NRK Østlandssendingen at de frykter at deltakere på festivalen skal bli utsatt for vold også i år.

- Vi har hatt et par hendelser ganske nylig, og en av de siste var knyttet til festivalen. Dermed er det grunnlag for en frykt. Men vi håper vi har kommet så langt i Oslo og Norge i 2008 at dette ikke skal skje mer, sier han.

I samarbeid med landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring har politiet nå i gangsatt en kampanje mot hatkriminalitet.

Først i fjor begynte politiet å registrere vold mot homofile i egen kategori. Men tallene på omfanget av hatkrimininalitet er foreløpig ikke klare.