– Finner sprøyter og flasker med tiss

Naboene ved Ila hybelhus i Oslo fortviler over kriminalitet og bråk fra botilbudet for rusmisbrukere.

Naboer til Ila hybelhus

Oslo Høyres Jon Ole Whist (H) møter naboene til Ila hybelhus Kjetil Meisal, Hildegunn Jensen og Tore Sager. Naboene til botilbudet for rusmisbrukere har fått nok av bråk og kriminalitet i forbindelse med hybelhuset.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

Kjetil Meisal

Kjetil Meisal.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

– Jeg og sønnen min kom ut en lørdag formiddag, og han løp rett mot en sandkasse vi hadde i bakgården. På veien bøyer han seg ned og pukker opp noe fra bakken, forteller Kjetil Meisal.

Bakgården i Waldemar Thranes gate 68 ligger godt beskyttet fra den tette trafikken over Alexander Kiellandsplass. Men likevel er det langt fra trygt for barna å leke der.

– Jeg ba ham stoppe. Heldigvis hørte han på meg, for en gangs skyld. Det han plukket opp var en sprøytespiss, og det var blod på sprøyta.

– Skummelt at barn finner sprøyter

Kjetil Meisal synes det er skummelt å tenke på hva konsekvensene kunne blitt om sønnen hadde stukket seg på sprøyta.

Vinduene i nabobygget vender ut mot bakgården til Waldemar Thranes gata 68, og beboerne opplever ofte at folk kaster sprøyter, narkotikautstyr og flasker med tiss i ut av vinduet og inn i bakgården.

Ila hybelhus er et botilbud for rusmisbrukere og har plass til 76 beboere.

Det er ikke første gangen Meisal har hatt uhyggelige opplevelser med naboene.

Jon Ole Whist (H)

Jon Ole Whist (H).

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

– En annen gang sønnen min og en nabogutt lekte i bagården, kom det en narkoman og sparket inn døra til bakgården. Han kom stormende opp mot oss, og jeg hadde to livredde smågutter bak meg.

Vil legge ned Ila hybelhus

Nå vil Oslo Høyre legge ned hybelhuset, og tilby beboerne mindre boenheter, spredd utover i bydelene i Oslo.

– Vi vil legge ned Ila og erstatte det med minst like mange plasser spredd utover i bydelene, på mindre og mer oversiktlige botilbud der, sier Jon Ole Whist, medlem av Høyres bystyregruppe.

Ifølge Whist ønsker Høyre å legge ned tilbudet, både av hensyn til naboene og beboerne på hybelhuset, som føler seg utrygge på Ila.

Stemt ned tidligere

Marianne Borgen (SV)

Marianne Borgen (SV).

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

SV's ordførerkandidat Marianne Borgen er i prinsippet enig i Høyres forslag, men sier at partiet kunne gjort noe med problemet for lenge siden.

– Det vi ser på Ila hybelhus er et resultat av en villet Høyre-politikk gjennom mange år. Det at Høyre nå kommer på andre tanker er jo positivt, sier hun.

Også SV har tro på at mindre boenheter er løsningen, men Borgen sier at SV har kommet med utallige lignende forslag, som Høyre oftest har stemt ned.

– Først og fremst vil jeg anbefale Whist at han tar kontakt med sitt eget byråd og prøver å få overbevist dem om at den politikken de har ført i 14 år faktisk har vært feil, sier Borgen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ila hybelhus på Alexander Kiellandsplass

Ila hybelhus på Alexander Kiellandsplass har 76 plasser for rusmisbrukere.

Foto: Erik Engen / NRK

– Uverdige forhold

Kjetil Meisal og de andre naboene til Ila hybelhus håper politikerne nå vil få ordnet opp i problemene, men har ikke for store forhåpninger.

– I starten ble vi lovet at dette skulle være midlertidig, men nå har det vært her i årevis, forteller Tore Sager, som har bodd lenge i bygården.

– Først og fremst er dette trist for de som bor på Ila under slike uverdige forhold, sier Meisal.