Vil ikke være en del av marka

Et stort skytebaneanlegg i Bærum kaster seg inn i kampen mot den nye markaloven.

Løvenskioldbanen

Løvenskioldbanen

Foto: Maria Nakken / NRK

Norges Skytterforbund, som eier Løvenskioldbanen, frykter at den nye loven vil bety en langsom død for anlegget og at det vil bli umulig å modernisere og støydempe anlegget i fremtiden.

I det nye forslaget til markalov forbys nemlig bygge- og anleggstiltak innenfor markagrensen.

- Ligner på en styrt avvikling

Norges Skytterforbund, som eier anlegget, frykter nå for fremtiden.

Lucien Dedichen.

Lucien Dedichen

Foto: Maria Nakken / NRK

Skytebanen ligger nemlig innenfor markagrensen, og i Miljøverndepartementets nye forslag til markalov får de forbud mot bygge- og anleggstiltak.

- Vi er redde for at det i realiteten er satt i gang noe som ligner på en styrt avvikling av anlegget. Hvis vi ikke kan iverksette de nødvendige tiltakene for å drive miljøriktig, tidsriktig og effektivt vil vi gå en stille død i møte, det er det vi frykter, sier styremedlem i forbundet Lucien Dedichen.

I tillegg til at flere tusen skyttere i forbundet benytter seg av anlegget hvert år, blir det også flittig brukt av både jegere, garden og politiet, når de skal ha skytetrening. Nå krever Skytterforbundet at det gjøres et unntak for dem i den nye loven. Aller helst vil de at markagrensen trekkes utenom anlegget.

- Bør forandre markagrensen

- Det viktigste for oss og den greieste løsningen er å forandre grensen. Er ikke det mulig bør lovens paragrafer endres slik at de anleggene som eksisterer og som havner innenfor markagrensen får full anledning til å drive og utvikles i tråd med moderne krav, sier Dedichen.

Christian Brækken er jeger, og kommer ofte til skytebanen for å sikte inn formen.

- Jeg er en ivrig jeger, så det er viktig for meg å kunne skyte godt. Det er hovedgrunnen til at jeg skyter, men jeg synes også at det er veldig gøy. Det er svært viktig for meg å få øvd her, så jeg håper virkelig at de får fortsette å utvikle denne banen, sier han.

Inga Marte Thorkildsen

Inga Marte Thorkildsen

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Energi- og miljøkomiteen på Stortinget skal behandle den nye markaloven i slutten av måneden, Saksordfører Inga Marte Thorkildsen (SV) sier det er helt uaktuelt å gi skytebanen og andre eksisterende anlegg i marka unntak fra loven.

- Hvis det er snakk om store inngrep og utvidelser av banen er det lite aktuelt. Er det snakk om mindre tiltak på selve anlegget er det en annen sak. Men da må vi se konkret på hva de ønsker seg, sier Thorkildsen.

Og hun gir lite håp til forbundet om at skytebanen vil havna utenfor markagrensen.

LES OGSÅ: Markaloven kan bli endret

- Blir nok ikke store endringer av markagrensen

Løvenskioldbanen

Løvenskioldbanen

Foto: Maria Nakken / NRK

- Departementene skal ha en dialog med kommunene i etterkant, men det kommer nok ikke til å bli store endringer av markagrensen slik den ligger nå, det tror jeg ikke, sier hun.

Blir forslaget til ny markalov vedtatt må skytebanen belage seg på å søke dispensasjon fra loven hver gang de ønsker endringer.

- Vi ser for oss at dette vil kunne ta fryktelig mye tid og bli mye mer kostbart og tungvint for oss, sier Dedichen.

- De er nødt til å gå gjennom en prosess. Jeg kan forstå at noen synes det er kjedelig og vil være tidkrevende, men det er en nødvendig side ved markaloven at man sikrer at store inngrep i marka skal vurderes, sier Thorkildsen.

LES OGSÅ:

KrF dumper markaloven

Frykter rot med markagrensen

Avviser rot med markagrensen