Vil ikke stille ut Muhammed-kunst

Oslo-galleriet Lautom vil ikke stille ut akvareller av profeten Muhammed på grunn av alt oppstyret motivene kan skape.

Lars Vilks

Kunstneren Lars Vilks er drapstruet og har flyttet til hemmelig adresse.

Foto: HARRY SOREMSKI / AFP

Galleriet hadde invitert den svenske kunsteren Lars Vilk til å bli med på en utstilling, men ombestemte seg når bidraget viste seg å være 15 akvareller av en av hund med profeten Muhammeds hode.

- Jeg ønsker ikke å vise disse arbeidene. Grunnen er at de står i en særstilling, men han ønsket ikke å komme med noe annet. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier gallerist ved galleri Lautom Contemparary, Randi Thommessen til Dagsavisen.

Lars Vilk sine akvareller har tidligere blitt avvist på gallerier i Sverige.

Les også: Ville vist Muhammed

- Debatten er utdebattert

Årsaken til at Lautom ikke vil stille ut Muhammad-akvarellene er oppstyret motivene kan skape, skriver Thommessen i et brev rettet til Lars Vilks selv, ifølge Dagsavisen. I brevet fra Thommessen til Vilks kan man også lese:

«Som du sikkert er kjent med har vi i Norge også hatt en ganske stor turbulens da det norske kristne Magazinet gjentrykket de danske karrikaturtegningene.

Vi erfarte ganske voldsomme reaksjoner fra ytterligående muslimske miljøer i utlandet, og vi hadde en ganske heftig og unyansert debatt hjemme i Norge.

Debatten ble dessverre preget av ytterliggående stemmer hvor mange viktige nyanser forsvant. I ettertid har det vært en fruktbar diskusjon i Norge som også har medført et mer inkluderende debattklima med flere nyanser.

Men jeg føler debatten og prinsippene er utdebattert og jeg spør meg selv hvilken hensikt det faktisk har å vise nye Mohammedtegninger i Norge. Og det er derfor jeg vil be deg om å velge andre arbeider.»

Protestert offentlig

Flere land har offisielt protestert mot den svenske Muhammed-tegningen, deriblant Egypt, Pakistan og Iran, samt Den islamske konferanseorganisasjonen (OIC), som har 57 medlemsland.