Hopp til innhold

Vil ikke lage doer for tiggere

SV vil gi tiggere midlertidige toaletter. Det vil ikke byrådet i Oslo.

Tiggere på Karl Johan

Tigger på Karl Johan i Oslo.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Et forslag fra leder av Samferdsels- og miljøkomiteen, Marianne Borgen (SV), om å midlertidig sette opp toaletter i Oslo i sommer, fikk ikke gjennomslag i de andre partiene.

– Jeg mener vi må sette opp toaletter flere steder i byen for dette sommerhalvåret slik at turister og beboere, og ikke minst bostedsløse, har et sted å gjøre fra seg, sier Marianne Borgen.

Oslo har seks offentlige toaletter idag. Marianne Borgen tror den politiske motviljen mot strakstiltak handler om frykt.

– Kommer ikke for å gå på do

Marianne Borgen

Marianne Borgen

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Mange sier at hvis vi legger til rette for tiggere så vil mange flere komme til Oslo. Det tror jeg ikke noe på. Ingen kommer til Oslo bare for å gå på do. Det som er magneteffekten her er at folk komme til Oslo for å tjene penger.

– Bør utvikle det som fins

Ola Elvestuen
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

SV får ikke støtte fra de andre partiene og miljøbyråd Ola Elvestuen (V).

Han mener at kommunen heller bør jobbe videre med de frivillige organsisasjonene.

– De frivillige organisasjonene har allerede kontakt i de ulike miljøene. Dessuten har Oslo kommune endel egne tilbud som er etablert, og vi kan se på om det der kan gjøres tilpasninger i stedet for å sette opp egne midlertidige tiltak, sier Elvestuen.

– Rusfrie mangler tilbud

Kari Gran, Kirkens Bymisjon

Kari Gran

Foto: NRK

Kari Gran er leder av kaféen Møtestedet som drives av Kirkens Bymisjon.

– Vi ser at det er et stort behov for et sted å gå på toalettet og dusje, og ikke minst å få vasket tøyet sitt, sier Gran.

– Det oppholder seg stadig fler mennesker i Oslo som ikke har rettigheter i norsk velferdssystem. De har ikke noe sted å sove inne. Og de har ikke rusproblem, i alle fall ikke som sitt fremste problem. Dermed har de ikke noe sted å komme inn, sier Kari Gran, Kirkens Bymisjon.

Botanisk hage vil ha utedo

Tidligere har NRK fortalt at også Arne Bjørlykke, direktør ved Naturhistorisk museum på Tøyen, reagerer på at kommunen ikke tilbyr tiggere og andre uteliggere forsvarlige hygieniske forhold.

– Hvis vi skal drive en vitenskapelig hage, så kan vi ikke tillate den forsøplingen, sier Bjørlykke.

Tiggere i Oslo

Tiggere i Oslo.

Foto: Berit Keilen / Scanpix