Hopp til innhold

Vil ha nulltolleranse mot dette

Fremskrittspartiet vil ha slutt på lovlige graffitivegger i Oslo og gjeninnføre nulltoleranse mot tagging.

Tagging

Politiet mener all taggingen i området rundt Hausmania skyldes den lovlige taggeveggen. Arkivfoto.

I dag er det en lovlig graffitivegg ved kulturhuset Hausmania, og bydelsutvalget på Sagene vil legalisere en vegg på Torshov.

Både politiet og kommunens Stopp Tagging-kampanje ser en klar sammenheng mellom slike vegger og oppblomstring av ulvolig tagging.

- Grafittiveggen har skylda

Graffitiveggen ved kulturhuset Hausmania har skylda for en kraftig oppblomstring av tagging også i områdene rundt. Det mener både politiet og Oslo kommunes Stopp Tagging-kampanje.

Se video: Tagging øker kraftig

Les: Tagging øker i indre øst

I 2006 ble veggen gjort lovlig da bystyret forlot nulltoleranse-politikken og ga bydelene anledning til å opprette lovlige graffitivegger.

Politiets holdning til slike vegger er ikke til å misforstå.

- Den er helt krystallklar. Vi går imot alle lovlige såkalte grafittivegger. Vi ser at en såkalt lovlig vegg medfører fryktelig mye tagging i området rundt. Dette er ikke bare noe vi sier, Bærum har sett akkurat det samme og har kuttet ut veggene. Det samme sees i Europa. Der det er lovlige vegger ser ikke områdene ut, sier stasjonssjef Bjørn Åge Hansen ved Sentrum politistasjon.

(Saken fortsetter under bildet)

Nye t-banevogner tagget ned

Tagging på T-banens nye vogner. Arkivfoto.

Foto: Oslo T-banedrift

Trener på hurtig tagging

Bjørn Hansen

Bjørn Hansen

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Ifølge politiet blir Hausmania-veggen brukt til trening for eksempel på hvor fort en T-banevogn kan sprayes ned.

- Vi oppfatter det slik: De ulike tagger-crewene bruker lovlige vegger som treningsområde. De øver på hvor fort de kan tagge og stikke av igjen, sier Hansen.

Oslo T-banedrift melder om en ny trend der taggere tar T-banen, drar i nødbremsen, hopper ut og sprayer ned toget og fordufter. T-banen, det offentlige og private gårdeiere bruker mange titalls millioner kroner hvert år på å fjerne tagging.

Se video: Tagging T-banen

Les: Bomber T-banen med maling

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ønsker lovlig vegg på Torshov

Nå vil et flertall i bydelsutvalget på Sagene ha en lovlig graffitivegg ved Lilleborgbanen på Torshov. Fremskrittspartiet i bystyret vil imidlertid komme dem i forkjøpet med et totalforbud.

Nulltoleransepartiene har tidligere vært Frp, Høyre og KrF, men Mazyar Keshvari, nestleder i bystyregruppa, håper andre partier vil snu.

- Når vi nå har klare erfaringer og indikasjoner på hva dette har ført til håper jeg at de andre partiene også er sitt ansvar bevisst og ønsker å forby taggevegger slik at vi kan få ned kostnadene ved skadeverk, sier Keshvari.

Frykter at tendensen øker

Mazyar Keshvari

Mazyar Keshvari

Foto: NRK

- Hva frykter dere at kan bli resultatet dersom man får nok en lovlig grafittivegg?

- Vi frykter at den tendensen vi har sett øker - det vil si enda mer skadeverk og hærverk. Derfor er det viktig å få satt en stopper for lovlige taggevegger, sier Keshvari.

Bystyrets samferdsels- og miljøkomité behandler forslaget om totalforbud på onsdag.

Les: Vil beholde Sædfuck

Hausmania

Hausmania

Foto: Siri Storstein Hytten