Vil ha blålys for tollerne

Tollere må holde fartsgrensene, og gir opp når smuglere stikker av i bil. Norsk Tollerforbund vil ha tjenestebiler med blålys.

Illustrasjonsfoto
Foto: Heiko Junge (illustrasjonsfoto) / Scanpix

I over ti år har tillitsvalgte i Norsk Tollerforbund ønsket tjenestebiler med utrykningsstatus, men ledelsen har ikke gått inn for en slik ordning. Dermed havner tollerne akterut, når smuglerne stikker av i bil.

- Det skyldes at ledelsen i Tolldirektoratet er mer lojal mot politiet enn sin egen organisasjon, sier Kristen Høiberget til Halden Arbeiderblad.

 

Toller vinker inn bil til kontroll
Foto: Knut Fjeldstad / Scanpix

Ingen biljakt

Kristen Høiberget, som leder Øst-Norge Tollerforening, sier til avisen at sikkerhet, legitimitet og synlighet er tre viktige forhold for at tollerne må få blålys på sine biler.

- Vi skal ikke drive noen biljakt, men vil ha en bedre mulighet til å holde biler under oppsikt. Slik det er nå, har ikke vi lov til å kjøre for fort. Resultatet er at smuglere og andre kan kjøre fra oss, sier Høiberget.

Han forteller at tollerne i dag kun har skilt og lommelykt å markere seg med i veibanen, og at dette er utilstrekkelig.

- Jeg har selv vært med på flere farlige episoder. Det er tollere som har holdt på å bli nedkjørt. Det er dramatiske saker, sier Kristen Høiberget.

Må holde seg til fartsgrensene

Norsk Tollforbund ønsker at tolldirektør Marit Wiig bestemmer seg for om hun går inn for blålys eller ei, og vil ha prøveprosjekter i flere regioner.

I et møte i september i år var Wiig enig med tollforbundet om at en utrykningsstatus ville møte utfordringene med å stanse kontrollobjekter i fart på en bedre måte, skriver Halden Arbeiderblad, men hun har allikevel lagt mer vekt på Politidirektoratets vurdering om at blålys ikke løser problemet for tollerne.

Norsk Tollerforbund etterlyser Wiigs lojalitet til egne ansatte, men Wiig firer ikke i forhold til tollernes ønsker.

- Reglene i Norge er strenge. Min vurdering er at Tollvesenet ikke befatter seg med prosjekt som er av fare for liv og helse, sier tolldirektør Wiig til TV 2 Nyhetene.