Vil ha Astrup på fjerde

Oslo Unge Høyre og Oslo senior-Høyre vil at nestlederen i Oslo-partiet, Nikolai Astrup, skal utfordre Afshan Rafiq om fjerdeplassen på partiets stortingsvalgliste.

Høyres nominasjon
Foto: Høyre/Scanpix

At Per-Kristian Foss, Ine Marie Eriksen Søreide og Inge Lønning skal stå på de tre første plassene er det ingen diskusjon om. Men om fjerde- og femteplassen på Oslo Høyres stortingsvalgliste kan det bli et bikkjeslagsmål.

Har sagt ja til comeback

Afshan Rafiq

Afshan Rafiq.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Høyre gjorde et katastrofevalg i 2005 og har i dag bare tre Oslo-representanter på Stortinget, men neste år regnes fjerdeplassen som noenlunde sikker og femteplassen som kampplass.

Afshan Rafiq ble i 2001 første faste stortingsrepresentant med minoritetsbakgrunn.

Rafig har sagt ja til comeback etter at hun røk ut sist, men får konkurranse om fjerdeplassen. Oslo Unge Høyre og leder Øystein Sundelin vil ha Nikolai Astrup.

- En tydelig klar røst

Øystein Sundelin, ny leder Oslo Unge Høyre

Øystein Sundelin.

Foto: Oslo Unge Høyre

- Vi foreslår nå Nikolai Astrup på fjerdeplass. Han har utviklet seg til å bli en av Høyres sjefsideologer gjennom sitt arbeid med Minerva over flere år. Han er en tydelig og klar røst i den politiske debatten som vil være perfekt for Oslo høyre på fjerdeplass, sier Sundelin.

- Men det betyr at Afshan Rafiq må skyves nedover lista.

- Det kan godt være at hun da havner på femteplass og jeg vil være tilhenger av at hun får den plassen. Men Nicolai er tross alt nestleder og en «coming man» i partiet. Da synes jeg fjerdeplassen er en selvfølge for ham, sier Sundelin.

- Fremadstormende ung mann

Nikolai Astrup

Nikolai Astrup.

Foto: Privat

Nestlederen i Oslo Høyre og leder for Høyres EU-utvalg har også støtte fra senior-Høyre, forteller leder Karin Espeland.

- Vi har hatt Nicolai Astrup på noen møter. Han har fått svært positive tilbakemeldinger. Han er en fremadstormende, flink ung mann. Men vi ønsker selvfølgelig også Afshan Rafiq inn på listen vår. Det kan bli en diskusjon om fjerde eller femteplass, men vi er enig med Unge Høyre, sier Espeland.

Kan bli flere om beinet

Michael Tetzschner

Michael Tetzschner.

Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX

Men det er flere sterke Høyre-navn i hovedstaden som kan komme til å kaste seg inn i kampen.

Leder for Oslo-partiet og tidligere byrådsleder Michael Tetzschner utelukker ikke at han kan tenke seg en stortingsplass dersom han blir spurt.

Gruppeleder i bystyret, Bård Folke Fredriksen, skal heller ikke være avvisende til å skifte beite fra rådhuset til Stortinget.