- Det var på sensommeren eller høsten 1986 vi laget den. Forfatterne Paul Vidar Sævarang (41) og Ole Kristian Stavnsborg (41) innrømmer at kunstverket får tårene til å presse på i møtet med Nordstrands Blad under Bølerbrua.
Symbol på Bøler
Sævarang og Stavnsborg sto under den samme brua da de i 1986 la grunnlaget for det som senere er blitt et symbol på Bøler. Ordvalget har også gitt navn til et punkrockband, blitt trykket på T-skjorter og nå er det også opprettet en gruppe på Facebook i deres ære.
Gruppen har rundt 600 medlemmer og blant dem er "Bare" Egil Hegerberg, programleder Christer Torjussen og leder av Bøler Arbeiderpartilag, Frode Jacobsen.
Holdes ved like av ildsjeler
Taggingen er forsøkt vasket bort gang på gang- men ifølge forfatterne selv er det noen driftige sjeler som har tatt av seg dugnadsoppgaven i senere tid. Skriften som opprinnelig ble sprayet i svart, lyser nå mot deg i rødt.
– Vi kjører ofte forbi her og da ler vi godt. Det er deilig å se at noen holder den ved like, sier Paul Vidar Sævarang.
- Særstilling
– Kulturminner er jo så mangt i våre dager. Dette er et symbol for den generasjonen som var ung på Bøler på 80-tallet, sier Frode Jacobsen i Bøler Arbeiderpartilag.
– Jeg har jo i min kunst tatt til orde for at tagging ikke er heldig, men denne er i en særstilling, den er ikke på min vindusrute og har en egen litterær kvalitet. Jeg prøvde å lage en låt på den for lenge siden. Sædfuck er herlig kreativt og ga mye glede og spekulasjon. På Bøler har vi Kupper'n, Tove Nilsen og Sædfuck-taggen. Jeg vet at folk har reist til Bøler for å se på taggen, sier Egil Hegerberg.
Fra Facebook-gruppen 'Bevar sædfuck og kniv-taggen på bøler!'
Foto: SkjermdumpUltravulgær og beinhard
Hegerberg mener det ikke legges like mye forarbeid i moderne tagger som i denne.
- Man trenger ikke tagge så mye hvis man bare har den ene gode som står i mer enn 20 år, sier han.
Stand-up komiker og programleder, Christer Torjussen mener taggen bør bli kulturminne.
– Denne taggen er ultravulgær og beinhard, de to ordene i kombinasjon er sterk kost for de fleste. Den har rett og slett blitt et urbant fenomen. En by uten graffiti er etter min mening ingen by. Hvis man ikke ser humoren i taggen, er man blind, treg og gammeldags, sier Torjussen.
Kulturminne?
– Kulturminneloven er vid og alle spor etter menneskelig aktivitet kan sånn sett defineres som kulturminner. Men dette vil være et spørsmål om prioriteringer, og i Oslo har vi ikke hatt politikk for å bevare tagging som kulturminner, sier Hogne Langset, fagansvarlig for Oslo Øst, Byantikvaren.
– Mange kulturminner må en gi slipp på og det viktigste er kanskje å dokumentere den som et uttrykk for menneskelige handlinger. Men hvis noen sender inn et forslag så må vi vurdere det til bevaring, sier Hogne Langset.