– Voksne mangler svømmetrening

I juli var åtte av 15 drukningsofre over 60 år. Privatiserte svømmetilbud har skapt klasseskiller blant voksne, ifølge Svømmeforbundet. – Myndighetene må rydde opp for å redde flere eldre, sier bekymret svømmepresident.

Svømmehall

SVØMMEOPPLÆRING: Det er i stor grad barn i skolealder som benytter seg av norske svømmeanlegg for å lære seg å svømme ordentlig. Norges Svømmeforbund mener voksne er oversett og overlatt til seg selv i for stor grad. Nå ber forbundet både stat og kommuner om å sikre innbyggerne sine bedre mot drukning. (illustrasjonsfoto)

Foto: Terje Christiansen / NRK

Norsk Folkehjelp roper varsko etter årets julimåned. Den desidert største aldersgruppen som har druknet i år er nordmenn over 60 år.

– Selv om det ser ut til å bli en normal juli i antall drukningsomkomne er det eksepsjonelt mange eldre som har druknet denne måneden, sier seniorrådgiver Ivar Christiansen i Norsk Folkehjelp til NRK.no.

Ivar Christiansen

UROVEKKENDE: Det kan bli en liten nedgang i antall drukningsofre fra fjoråret. Likevel er det bekymringsverdig mange som har passert 60 år som har druknet i juli 2014, sier Ivar Christiansen i Norsk Folkehjelp.

Foto: Werner Anderson

Normalt sett er det gjerne menn over 40 år som topper drukningsstatistikken. Men juli i år har så langt vist at minst åtte av i alt 15 druknede er i aldersgruppen 61+.

– Det spesielle i år er også at over 90 prosent av drukningene er badeulykker. Ofte er det en del som faller i sjøen mens de er utpå vannet i båt som utgjør en større del av tilfellene, men nå er det altså under bading at mange har druknet, sier Christiansen.

Les også:

– Mangler anlegg for voksne

Svømmeferdigheter hos barn har lenge vært et høyt profilert område, hvor det offentlige har fått beskjed om å skjerpe innsatsen - ikke minst gjennom opplæring i skolesammenheng.

Men voksne trenger også svømmetrening.

Presidenten i Norges Svømmeforbund er kritisk til måten svømmetilbudet har utviklet seg mange steder.

– Det vi ser er at mange privatiserte svømmehaller har økt terskelen for å bruke dem, på grunn av høyere priser. Dette har vært med på å skape et klasseskille, mener svømmepresident Per Rune Eknes.

Han legger til at anleggene mange steder er tilpasset barn og skoleklasser, og at det da har blitt mindre svømmefasiliteter igjen til voksne nordmenn.

– Vi har mange voksne som ønsker kurs for å utvikle sine svømmeferdigheter. Men det er et betalingsspørsmål, og da er det gjerne de ressurssterke som benytter seg av tilbudet, mens de som synes det koster for mye lar være.

Les også:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Svømmeopplæring

PRIORITERINGSSPØRSMÅL: Ifølge svømmeforbundets president er det lagt for lite vekt på å utruste norske kommuner med svømmetilbud som også egner seg for voksne og eldre, ikke bare skoleelever i barneårene. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Vil ha svømmehallene tilbake i offentlige hender

Nå vil svømmeforbundet ha politikerne på banen.

– Jeg oppfordrer kommuner til å kommunisere tydeligere til innbyggerne at det er viktig å svømme. Men også departementene på statlig nivå bør fordele spillemidler og øvrige penger slik at det blir større anledning for kommunene til å finansiere bedre og større svømmeanlegg, sier han.

Per Rune Eknes, svømmeforbundet

TILGJENGELIGHET: For at flere skal bli bedre til å svømme bør ansvaret for svømmeanleggene i mange kommuner komme tilbake i offentlig eie, fordi det er et samfunnsansvar å sikre at alle kan trene opp svømmeferdighetene sine, mener svømmepresident Per Rune Eknes.

Foto: Thomassen, Christian / SCANPIX

Svømmepresidenten mener svømmehaller er en del av kommunal infrastruktur, som ikke bør drives etter bedriftsøkonomiske prinsipper.

– Da står politikerne ansvarlige for dette, ettersom de må subsidiere den utgiften det er å holde svømmehallen tilgjengelig for flest - fra vugge til grav. Det handler om tilgjengelighet for voksne på steder hvor de kan trene seg opp før de bader uti naturen, mener Eknes.

Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) sier til NRK at de ikke ønsker å kommentere saken. Men en representant fra HODs pressesenter understreker at forebygging av ulykker generelt går på tvers av 11 departementer, og at HOD ikke anser seg som særskilt ansvarlige for dette arbeidet i denne sammenheng.

– Selv om departementet er med på å gjøre sin del, blir det slik at ansvaret for svømmeopplæring for voksne ligger delt mellom mange myndigheter. Da blir det uklart hvem som egentlig skal ta styringen. Det er også for store skiller mellom ulike myndigheter på lokalt nivå som gjør det vanskelig å plassere ansvaret, avslutter svømmepresidenten.

Se også reportasje med Rolf Asbjørn Sund som ble reddet i siste liten etter at han ikke klarte å holde seg over vann:

Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med Norge i dag, sport og vær.

Drukningsulykker med nordmenn over 60 år juli 2014

Når

Hvem

Hvor

Trolig årsak

 

 

 

 

28. juli

Mann i 70-årene fra Hole-distriktet

Hole, Buskerud

bading

26. juli

Kvinne over 60 år gammel

Lågen ved Kongsberg

bading

25. juli

Mann i 60-årene fra Arendal

ved Færøyene

fall fra båt

24. juli

Mann i 70-årene

Porsgrunn, Telemark

bading

22. juli

Mann i 80-årene

Trøgstad, Østfold

hjertestans

21. juli

Mann, 72 år gammel fra østlandsområdet

Stavern, Vestfold

bading

20. juli

Kvinne i 60-årene fra Tønsberg

Tjøme, Vestfold

bading

12. juli

Mann i 70-årene

Stjørdal, Nord-Trøndelag

bading

11. juli

Mann i 80-årene

Romerike, Akershus

bading

  • Hør også: