Hopp til innhold

Vestre Viken slaktes i ny rapport

Vestre Viken Helseforetak bryter lovverket på 17 punkter i en ny tilsynsrapport utført av Statens strålevern. I rapporten omtales de sykehusansvarlige som respektløse og lite profesjonelle.

Drammen sykehus

I rapporten fra Statens strålevern står det blant annet at ledelse og ansatte ved ortopedisk avdeling i Drammen ikke har nødvendig kompetanse i strålevern.

Foto: NRK

– Dette er første gang vi opplever noe slikt som dette, og vi ble svært overrasket og egentlig ganske satt ut, sier fortellerseksjonssjef i Statens strålevern, Eva Friberg til NRK.no.

I midten av november gjennomførte de et tilsyn ved Vestre Viken Helseforetak, men tilsynet ble ikke som de hadde forventet. I rapporten skriver Statens strålevern at Vestre Viken fremstod som respektløse og lite profesjonelle både ovenfor de som tilsynsmyndighet og for andre ansatte ved foretaket. Statens strålevern stiller også store spørsmål ved holdningen til lederne ved de berørte klinikkene når mange av de ansvarlige personene som skulle være med på tilsynet ikke stilte.

– Det er alvorlig, for det vitner om at strålevern ikke har en veldig høy plass hos ledelsen, og man må endre holdning for å komme i mål. Jeg er overrasket over at et helseforetak som Vestre Viken opptrer på denne måten, sier Friberg.

Ripe i lakken

I rapporten får Vestre Viken nok en kraftig ripe i lakken. 17 avvik eller med andre ord, brudd på lovverket og fire anmerkninger på områder helseforetaket bør sørge for forbedringer. Strålevernet skriver i to av avvikene:

«Flere ansatte som jobber med stråling, spesielt utenfor bildediagnostisk avdeling, har ikke hatt opplæring i strålevern, strålebruk og/ eller apparatspesifikk opplæring som inkluderer strålevern»

Videre skriver de:

«Ledelse og ansatte ved ortopedisk avdeling i Drammen har ikke tilstrekkelig kompetanse i strålevern»

På foretakets vegne synes jeg ikke dette er greit, og vi må se på hvordan vi skal møte dette, sier klinikkdirektør ved Vestre Viken, Trude Steinsvik.

Lover umiddelbare tiltak

Som leder for medisinsk diagnostikk liker Steinsvik dårlig strykkarakteren Vestre Viken får av Strålevernet. Nå lover hun umiddelbare tiltak og forbedringer.

– Vi startet arbeidet med dette før vi fikk rapporten, men etter at vi fikk rapporten har vi avtalt et møte med de forskjellige klinikkene i begynnelsen av januar.

– Om dere skal rette opp disse avvikene, er det økonomien det står på?

– Nei, det tror jeg ikke. Avvik prioriterer vi å rette opp. Dette skal vi ha på stell, sier Steinsvik.